Liepājas rajona Rucavas pagastā Papē ar ekskavatoriem izbraukātas kāpas aptuveni 150 metru attālumā no jūras – aizsargjoslā. Pašvaldība apgalvo, ka darbi ir saskaņoti ar pašvaldību zemesgabala attīstības nolūkā, bet Valsts vides dienests plāno piemērot sodu par nelikumīgu darbību kāpu aizsargjoslā, kas Papē ir 300 metru plata, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".
Otrdien no rīta, kad vietējie iedzīvotāji ieraudzīja ekskavatorus un pavēstīja par to atbildīgajam dienestam, ieradās VVD pārstāvji, un pēc neilgas sarunas, bedres kāpu aizsargjoslā tika aizraktas un ekskavatori aizbrauca.

Administratīvajā tiesā pret Rucavas pagasta padomi jau vērsušies trīs Papes būvobjektu īpašnieki saistībā ar apstrīdētu celtniecību kāpu aizsargjoslā. Vislielāko publicitāti no tiem guvis lietuviešu firmas "Pajūris" uzbūvētais atpūtas ēku komplekss, kas izvietojies ap 200 metru tuvu jūras krastam paredzēto 300 metru vietā. Papes zemesgabals Pūķīši pieder Rucavas pagasta lielākā uzņēmuma "G.M. Koks" līdzīpašniekam Gundaram Vītolam, blakusesošais Pūķrags pierakstīts uz viņa firmas vārda. Rucavas pagasta padomes priekšsēdētājs Viktors Čamanis skaidro, ka kāpu līdzināšana notikusi Vītolam piederošajos Pūķīšos ar pašvaldību saskaņota projekta ietvaros. Tas darīts, lai ierīkotu zemes siltumsūkni, kas apsildītu Pūķragā uzbūvētās trīs ēkas. Pēc Čamaņa domām, ekskavatoru darbība Pūķīšos ir likumīga, jo pēc zonējuma tā ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme. Vītols laikrakstam pastāstījis, ka ekskavatori rakuši zemi nevis Pūķīšos, bet kaimiņu gabalā. Par siltumsūkni Vītols nav dzirdējis, ekskavatori ar kausu izrakuši pāris krūmus, attīrot vietu mauriņa ierīkošanai. Darbi veikti pēc īpašnieka lūguma ar "G.M. Koks" tehniku. Viņš gan neizslēdz iespēju pārrakto zemesgabalu nopirkt no esošā īpašnieka, kura vārdu atklāt nevēlējās. Čamanis minēja, ka kaimiņu gabali piederot Vītola brālim un tēvam.

VVD Liepājas nodaļas dabas aizsardzības daļas vadītāja Maruta Kaminska noliedz Čamaņa teikto par kāda projekta eksistenci: "Šie darbi nebija saskaņoti ne ar VVD, ne ar pašvaldību." Kaminska uzsver, ka ir izdarīts pārkāpums — pārveidota zemsedze kāpu aizsargjoslā. Tāpēc jau ceturtdien Vītols uzaicināts uz Liepājas nodaļu sniegt paskaidrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!