Foto: Pixabay.com

Ministru kabinets otrdien, 31. janvārī, veica izmaiņas Ārstniecības personu sertifikācijas kārtībā, paplašinot to ārstniecības personu loku, kam būs tiesības uz resertifikāciju, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Kā skaidroja ministrijā, resertifikācijai ir divi būtiski kritēriji – jābūt veiktai profesionālajai darbībai attiecīgajā specialitātē ne mazāk kā trīs gadus sertifikāta derīguma termiņa laikā (pieci gadi), kā arī ārstniecības personai sertifikāta derīguma termiņa laikā jābūt iegūtam noteiktam skaitam tālākizglītības punktu.

VM skaidro, ka prasība par profesionālo darbību sertifikāta darbības laikā ne mazāk kā trīs gadu periodā, ir objektīva, pamatota un saistīta ar jebkuras ārstniecības personas kā reglamentētās profesijas praktiskās darbības iemaņu obligātu uzturēšanu. Tomēr noteikumi līdz šim paredzēja, ka šā kritērija neizpildes gadījumā (profesionālā darbība veikta mazāk nekā trīs gadus) tiesību uz atkārtotu sertifikāta ieguvi resertifikācijas procedūrā ārstniecības personai nav.

Turpmāk tiesības uz resertifikāciju būs arī ārstniecības personām, kuras būs apmeklējušas tālākizglītības pasākumus, sekojušas līdzi jaunākajām zinātnes un prakses atziņām specialitātē, bet kuras nebūs pietiekami ilgi vai vispār strādājušas specialitātē. Šādā gadījumā tiks piemērots profesionālās atbilstības pārbaudījums, lai nodrošinātu pacientu tiesības uz kvalitatīvu un kvalificētu ārstniecību, skaidroja ministrijā.

Medicīnā sertifikāciju piemēro ārstniecības personām pamatspecialitātē, apakšspecialitātē vai papildspecialitātē. Sertifikātus izdod profesionālās organizācijas, piemēram Latvijas Ārstu biedrība.

Izmaiņas tapušas sadarbībā ar biedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!