Par vulgāra vārda izmantošanu publiskā vietā "Neatkarīgajam teātrim "Kabata"" uzlikts 10 latu naudas sods, paskaidroja Rīgas domes Administratīvās komisijas Centra rajona apakškomisijā.
"Kabata" šo lēmumu nav pārsūdzējusi. Kā informēja SIA "Neatkarīgais teātris "Kabata"" direktors Kārlis Rings, viņš nav pārsūdzējis šo lēmumu, jo par to neko neesot zinājis.

Viņš esot saņēmis informāciju, ka šī lieta tiks izskatīta Administratīvās komisijas sēdē, taču sēdē neesot piedalījies. Lai gan viņam Centra rajonā apgalvo, ka komisijas spriedums ir nosūtīts, viņš to neesot saņēmis. Ja komisija lēmumus nosūta ierakstītās vēstulēs, viņam esot bijis jāparakstās par vēstules saņemšanu, taču paziņojumu par viņa sodīšanu Rings neesot saņēmis.

Līdz ko "Kabatas" direktors oficiāli, likumā noteiktajā kārtībā tiks informēts par viņam uzlikto naudas sodu, viņš obligāti šo lēmumu pārsūdzēšot.

Kā ziņots, lai protestētu pret celulozes rūpnīcas būvniecību Jēkabpils rajona Ozolsalā, "Kabatai" piederošajā vasaras kafejnīcā Līvu laukumā uzstādīts plakāts "Celulozes rūpnīca = Daugava dirsā".

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā paskaidroja, ka vasaras kafejnīcas izkārtnes pasi parakstījis bijušais Rīgas pilsētas galvenā mākslinieka pienākumu pildītājs, pašreizējais būvvaldes Vides mākslas nodaļas vadītājs Atis Lūsis.

Rings norādīja, ka plakāts, kuru zīmējis mākslinieks Ivars Poikāns, ir mākslas darbs. Konkrētais sauklis plakātam izraudzīts tāpēc, ka tas ir skanīgs un, iespējams, rīdzinieki, izlasot to, padomās, vai Latvijai nepieciešama celulozes rūpnīca un sagandēta daba, sacīja Rings.

Vārds "dirsa" tiek izmantots arī literatūras darbos, tādēļ nav saprotams, kas tā izmantošanā ir nosodāms, teica "Kabatas" direktors.

Citādi domā Valsts valodas centra Informatīvi konsultatīvās daļas vadītāja Melita Stengrevica.

"Latviešu valodas stilistiski ekspresīvajā sistēmā vārds "dirsa" ierindojams vulgārajā leksikā. Šādā nozīmē vārda lietojums pieļaujams noteiktu māksliniecisku mērķu realizēšanai daiļliteratūrā, bet nebūtu izmantojams saukļa funkcijā publiskā vietā, lai arī tas domāts kā tēlotājmākslas darba papildinājums vai ilustrācija," sacīja Stengrevica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!