Par genocīdu notiesātais bijušās PSRS drošības struktūru darbinieks Mihails Farbtuhs un viņa advokāts lūguši viņu atbrīvot no soda pirms termiņa, pamatojoties uz slikto veselības stāvokli.
Farbtuha lūgums sākotnēji nosūtīts Valsts prezidentes kancelejas Apžēlošanas padomei. Tomēr notiesātā apžēlošana pagaidām neesot iespējama, jo viņš neesot izcietis pusi cietumsoda, kā to nosaka likums.

Apžēlošanas padome Farbtuha iesniegumu nosūtījusi Ģenerālprokuartūrai, kas uzdevusi Ieslodzījuma vietu pārvaldei norīkot mediķu komisiju, kurai būtu jāsniedz atzinums, vai cietuma apstākļi un Farbtuha veselības stāvoklis atļauj viņam turpināt izciest sodu.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Vitolds Zahars pastāstīja, ka Centrālcietuma slimnīcā jau veikta Farbtuha veselības pārbaude, tomēr esot nepieciešami papildu dati, tāpēc pārbaude turpināšoties.

Viņš nevarēja pateikt, kad ārsti savu slēdzienu būs pabeiguši.

Rīgas apgabaltiesa 1999.gada 27.septembrī 1918.gadā dzimušajam Farbtuham piesprieda septiņus gadus ieslodzījuma, lai gan apsūdzība prasīja viņam piespriest 12 gadu cietumsodu slēgta tipa cietumā.

Janvārī Augstākā tiesa samazināja sodu Farbtuham no septiņiem līdz pieciem gadiem, jo atzina par nederīgiem vairākus pierādījumus, uz kuru pamata Rīgas apgabaltiesa viņam bija piespriedusi septiņus gadus cietumsoda.

Pie Farbtuha kamerā pēc brīvprātības principa ievietots kāds gados jauns ieslodzītais, kas palīdz viņam par sevi parūpēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!