Trešdien, 7.maijā, Jelgavas pils Aulā notikušajās Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektoru vēlēšanās ar 116 "par" balsīm par jauno rektoru ievēlēta profesore Irina Pilvere. Pēc 60 gadu pārtraukuma universitātes rektora krēslā atkal sēdīsies sieviete.

LLU rektora vēlēšanu Balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētāja Aija Ilgaža informē, ka vēlēšanu pirmajā kārtā piedalījās 226 no 240 LLU Konventa locekļiem. Par Informācijas tehnoloģiju fakultātes profesori Irinu Arhipovu balsoja 63 vēlētāji, par profesori, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāni Irinu Pilveri – 69 vēlētāji, par profesoru, Tehniskās fakultātes dekānu Kasparu Vārtukapteini – 42 vēlētāji un par LLU zinātņu prorektoru un Informācijas tehnoloģiju fakultātes profesoru Pēteri Rivžu – 45 vēlētāji. Pieci biļeteni tika atzīti par nederīgiem.

Vēlēšanu nolikums paredz, ka jaunajam LLU vadītājam jābūt ievēlētam ar vairāk nekā pusi balsu jeb šajā vēlēšanu kārtā ar vairāk nekā 114 balsīm. Tā kā neviens no kandidātiem neieguva vairāk par pusi no vēlēšanās piedalījušos balsotāju balsu skaita, tika organizēta vēlēšanu otrā kārta, kurā piedalījās tie kandidāti, kuri pirmajā kārtā bija ieguvuši vislielāko balsu skaitu, – Arhipova un Pilvere.

Vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās 222 LLU Konventa locekļi. Lai tiktu ievēlēta par rektori, vienai no kandidātēm šajā kārtā vajadzēja saņemt vairāk nekā 112 balsis "par". Par profesori Irinu Arhipovu šajā kārtā nobalsoja 81 vēlētājs, savukārt profesore Pilvere ieguva vairāk par četrām balsīm vairāk nekā bija nepieciešams un līdz ar to tika ievēlēta LLU rektores amatā. Nederīgu biļetenu šajā vēlēšanu kārtā nebija.

Sveicot profesori Pilveri, līdzšinējais LLU rektors, profesors Juris Skujāns novēlēja, lai izdodas realizēt visu iecerēto: "Lai izdodas paveikt visu, kas plānots, un lai LLU turpina zelt un plaukt! Varu teikt, ka uzvaru ieguvāt ļoti demokrātiskā gaisotnē un patiesā cīņā!"

Iepriekš vienīgā sieviete LLU vēsturē, kurai bija uzticēts vadīt visas universitātes darbu, bija profesore Amālija Cekuliņa, kura rektora amata pienākumus pildīja no 1950.līdz 1954.gadam.

Jaunievēlēto LLU rektori amatā apstiprinās Latvijas Republikas Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!