Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins apsolīja izskatīt visus Latvijas uzņēmēju piedāvātos projektus, sakot, ka Maskava ir atvērta jebkam – vai tā būtu pārtikas rūpniecība, farmācija vai kas cits, tomēr par konkrētiem projektiem ar Latvijas pārstāvjiem viņš otrdien nerunāja. Tā pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera, vairāku Latvijas pilsētu mēru un apmēram 50 uzņēmēju tikšanās ar Sobjaņinu Maskavas mērijā žurnālistiem sacīja prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Rinkēvičs norādīja, ka šī bija laba iespēja Rīgas un citu Latvijas pilsētu vadītājiem iepazīšanās vizītē tikties ar nesen par Maskavas mēru kļuvušo Sobjaņinu. Prezidenta kancelejas vadītājs norādīja: vairāku valstu protokolos ir ierakstīts oficiāls rituāls, ka valsts vadītājs vizītē apmeklē arī galvaspilsētas mēriju, tāpēc tam bija ne tikai praktiska, bet arī simboliska nozīme.

"Maskavas mērs nav uzņēmējs, viņš ir pilsētas vadītājs," sacīja Rinkēvičs, skaidrojot to, kāpēc nav runāts par konkrētiem projektiem. "Kaut kā mēs te sākam gandrīz vai uzvesties no sērijas "aizbraucām, mums ir projekts, tūlīt izvelkam pildspalvu un parakstām!"" piezīmēja prezidenta pārstāvis. Sobjaņins arī norādījis, ka Latvijas uzņēmējiem ir jāmeklē partneri Maskavā, un pilsēta ir gatava to veicināt.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Valsts prezidenta vizītes galvenais uzdevums ir "attiecīga politiskā fona veidošana", bet prezidents "ne pēc Satversmes, ne arī pēc uzdevumiem" nav tas, kurš runā par konkrētiem projektiem - vai tā būtu gāzes cena vai kādu konkrētu nozari skarošas lietas. "Kā no 120 uzņēmējiem reaģētu 118 vai 119, ja tas vai cits projekts tiktu īpaši izcelts?" retoriski vaicāja Rinkēvičs.

Rinkēvičs atzina, ka prezidents un Maskavas mērs runāja par liela līmeņa projektiem, piemēram, iespējamo ātro dzelzceļa līniju Rīga-Maskava. "Ar humoru [sarunas dalībnieki] atzina, ja būtu ātrvilcienu trase, ar vilcienu būtu īsāks brauciens nekā ar lidmašīnu, ja ņem vērā visas drošības kontroles, tikšanu uz lidostu Rīgā un no lidostas Maskavā," atstāstīja Rinkēvičs.

Rinkēvičs atkārtoti uzsvēra, ka visās valsts vizītēs prezidents runā "par ekonomiku pamatā, par politiskā fona radīšanu, par visu, lai uzņēmēji varētu sadarboties". Kā uzņēmēji un pašvaldību vadītāji izmanto šo iespēju un sadarbojas ar ārvalstu partneriem, tas ir jautājums viņiem pašiem, norādīja Rinkēvičs.

"Katrs dara savu darbu, un es domāju, ka šīs vizītes laikā prezidents savu darbu ir veicis teicami. Tagad jābūt pozitīvām sekām, bet darbam jābūt arī visos pārējos līmeņos: vai tā būtu valdība, ministrija, pašvaldība vai uzņēmēji," uzsvēra Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents kopš svētdienas uzturas oficiālā vizītē Krievijā, kur viņa plānotas tikšanās ar kaimiņvalsts augstākajām amatpersonām. Pirmdien Zatlers tikās ar prezidentu Medvedevu un premjeru Putinu, pārrunājot daudzus aktuālus abu valstu attiecību jautājumus, tostarp par vēstures notikumu traktējumu, Krievijas tautiešu situāciju Latvijā un ekonomiskās sadarbības jautājumus. Vizītes ietvaros pirmdien parakstīti deviņi nozīmīgi Latvijas un Krievijas līgumi, tai skaitā par sociālo nodrošinājumu, nodokļu dubulto neaplikšanu un citi

Valsts prezidentu vizītē pavada aptuveni 190 cilvēku liela delegācija, tai skaitā 120 uzņēmēju pārstāvji, un tā ir Latvijas vēsturē lielākā prezidenta vizītes delegācija. Paralēli vizītei Krievijā notiek arī Latvijas - Krievijas biznesa forums un citi pasākumi.

Pēdējā Latvijas prezidenta oficiālā vizīte Krievijā bija 1994.gada aprīlī, kad Guntis Ulmanis Maskavā parakstīja līgumu par PSRS armijas izvešanu. Vēl Latvijas prezidenti divreiz apmeklējuši Krieviju, bet tās nav bijušas oficiālās darba vizītes - 2005.gadā Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Otrā pasaules kara beigu atceres 60.gadskārtas pasākumā Maskavā, bet Zatlers līdzīgu pasākumu apmeklēja šogad.

Zatlera vizīte Maskavā un Sanktpēterburgā ilgs četras dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!