Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien par labu Natālijai Grasmanei no Rīgas Dzemdību nama piedzina 3000 latu morālā kaitējuma atlīdzību saistībā ar viņas kā pacientes tiesību aizskārumu.

Kā ziņots, Grasmane prasīja 2 miljonus latu saistībā ar to, ka viņas bērns smagu un patoloģisku dzemdību dēļ kļuvis par invalīdu uz mūžu.

Otrdien AT sievietes prasību apmierināja daļēji un piedzina 3000 latus, bet noraidīja viņas prasību par atlīdzības piedziņu saistībā ar zaudējumiem un personiskās informācijas prettiesisku izpaušanu un saistībā ar sakropļojumu, informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Otrdien pasludināto spriedumu no 2012.gada 10.janvāra 30 dienu laikā būs iespējams apstrīdēt AT Senātā.

AT šodien pasludināja tikai sprieduma rezolutīvo daļu. Lieta tika skatīta slēgtā sēdē.

Jau ziņots, ka 2009.gada 16.decembrī šajā lietā pieņemto spriedumu, ar kuru Grasmanes prasība tika noraidīta, atcēla AT Senāts, kas lika lietu atkārtoti izskatīt AT.

Sievietes prasību savulaik pirmajā instancē noraidīja arī Rīgas apgabaltiesa.

Grasmane 2002.gada aprīlī iestājās Dzemdību namā, jo bija pagājusi nedēļa, kopš bērnam vajadzēja piedzimt. Mākslīgi stimulējot, pēc smagām dzemdībām pasaulē nācis puisēns. Viņa veselības stāvoklis bijis vidēji smags. Divas nedēļas bērns atradies reanimācijā, pēc tam ilgi ārstējies Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Ārstu noteiktā diagnoze liecina, ka zēns būs invalīds uz mūžu.

Grasmane uzskata, ka bērns kļuvis par invalīdu ārstu neprofesionālās rīcības dēļ, tādēļ vērsās Veselības ministrijas Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijā (MADEKKI).

Inspekcija konstatēja vairākus pārkāpumus tieši dzemdību laikā - stundu pirms bērna piedzimšanas netika veikti viņa sirdspukstu pieraksti. Ārstam noteica naudas sodu, bet Dzemdību nama administrācijai lika pilnīgot dzemdību norises karti, lai tā kļūtu saprotamāka. No MADEKKI atzinuma izrietēja, ka sievietes vecums un pirmās dzemdības bija riska faktori, kurus ārstam vajadzēja ņemt vērā.

Uzskatot MADEKKI atzinumu par pietiekamu, 2003.gada jūnijā Rīgas apgabaltiesā iesniegts prasības pieteikums par veselībai nodarītā kaitējuma atlīdzību un zaudējuma piedziņu.

Prasībā Grasmane sākotnēji lūdza piedzīt divu miljonu latu kompensāciju. Prasības summa procesa gaitā tika palielināta. Rīgas apgabaltiesa viņas prasību izskatīja slēgtā procesā.

Atbildētājs - Rīgas Dzemdību nams - prasību vērtēja kā nepamatotu. Apstrīdēts apgalvojums, ka Grasmanes grūtniecība noritējusi bez sarežģījumiem.

Atbildētāji iepriekš pauduši: lai gan bijušas labas grūtniecības analīzes, sievietes iepriekš pārslimotās slimības un veiktās ķirurģiskās manipulācijas varējušas atstāt ietekmi uz grūtniecības un dzemdību norisi. Dzemdību taktika arī izvēlēta pamatoti, ko apliecina MADEKKI atzinums.

Zaudējums prāvā Dzemdību namam nozīmētu bankrotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!