Sestdien Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongresā par Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts Augusts Brigmanis, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu.
Par viņa pirmo vietnieku ievelēts zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Kā ziņots, LZS kongresā sestdien vairākkārt izskanēja delegātu aicinājums nepieļaut, lai LZS valdības koalīcijā paliek pabērna lomā.

Kongresa delegāts Roberts Dilba, pārfrāzējot ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) Saeimā esošo partiju salīdzinājumu ar trim dažādiem tēva dēliem, teica, ka centriskai LZS šajā "ģimenē" pienāktos mātes loma, kura ar stingru roku parauj aiz biksēm tos, kas pārāk strauji iet pa labi vai pa kreisi. "Bet dzīvē tā diemžēl nesanāk," atzina Dilba, tāpēc LZS šajā politisko konfliktu atmosfērā ir nopietni jāuzmanās, lai nepaliktu pabērna lomā koalīcijā.

Dilba aicināja turpmāk pirms svarīgu likumprojektu balsojumiem Saeimā tos apspriest arī LZS valdē.

Arī līdzšinējais LZS goda tiesnesis Pauls Putniņš kongresā pauda viedokli, ka LZS varētu koalīcijā savu gribu iezīmēt spilgtāk un asāk.

Savukārt Vitauts Staņa uzsvēra, ka patlaban LZS ļoti svarīgi ir iziet no pašapmierinātības. Viņaprāt vēlētājiem rodas iespaids, ka koalīcijā LZS iet Tautas Partijas (TP) pavadā. Arī LZS pārstāvētie pašvaldību vadītāji patlaban jūtoties sabijušies, jo nejūtot tik lielu aizmuguri, kādus savējiem pašvaldību vadītājiem nodrošina TP.

Delegāta no Rīgas Iveta Purne partijas biedrus brīdināja, ka LZS, kas vienmēr ir gājusi zelta vidusceļu, var kļūt pārāk bezmugurkaulaina. Viņu pārņemot šausmas, vērojot, cik smagas ēnas krīt no sestdienas "politikas dieviem".

Arī vairāki citi kongresa delegāti norādīja, ka LZS ir aktīvāk jāpiedāvā valdībai savas idejas un jāprot tās aizstāvēt. Īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele pat aicināja sasaukt LZS konferenci, kurā būtu pārstāvēti gan Saeimas deputāti, gan pašvaldību deputāti un reģionālo nodaļu pārstāvji, lai drosmīgi atklāti un skaidri izrunātu stāvokli, kādā patlaban atrodas LZS un nospraustu partijas tālākās attīstības virzienu.

Gudele pauda viedokli, ka "politiskā atbildība nav paplašināta kriminālatbildība" un, ka "LZS nav Aivars Lembergs", tomēr partijai sava nostāja būs jāpauž, kad būs pabeigta izmeklēšana viņa krimināllietā.

LZS kongresā plānots pārvēlēts LZS vadību, Centrālās valdes locekļus, Centrālās revīzijas komisijas priekšsēdētāju, Revīzijas komisiju un Goda tiesas priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!