Saeima ceturtdien apstiprināja ģenerālmajoru Leonīdu Kalniņu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amatā.

Tāpat Saeima ceturtdien lēma ģenerālleitnantu Raimondu Graubi atbrīvot no NBS komandiera amata.

Nacionālo bruņoto spēku likuma 14. panta 1. daļa nosaka, ka NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem, viņu no amata atbrīvo Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma. Šā gada 25. oktobrī Graube informēja Nacionālo drošības padomi par iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā bija lūdzis viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām.

Plānots, ka Kalniņš NBS komandiera pienākumus sāks pildīt 2017. gada 27. janvārī.

Saeimas deputāti, pateicoties Graubem par labo dienestu valsts labā, cēlās kājās un veltīja aplausus. Arī, apsveicot jauno NBS jauno komandieri Kalniņu, deputāti cēlās kājās un aplaudēja. Graubem un Kalniņam Saeimas vārdā tika pasniegtas baltas rozes

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis NBS komandiera amatam virzīja NBS Apvienotā štāba priekšnieku Kalniņu.

26. augustā Kalniņš stājās NBS Apvienotā štāba priekšnieka un NBS komandiera vietnieka amatā. Pirms tam viņš ieņēmis Zemessardzes komandiera amatu, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) informācija.

Kalniņš dzimis 1957. gada 13. februārī Tomskas apgabalā, Pervomaiskas rajonā.

1975. gadā absolvējis Dobelē Eihes 1. vidusskolu, pēc tam studējis Viļņas augstākā pretgaisa aizsardzības karaskolā par automātiskās vadības sistēmas inženieri, kuru absolvējis 1979. gadā.

Izglītību viņš ieguvis arī Harkovas kara inženieru akadēmijā, kur apguvis operatīvi taktiskās AVS (automātiskās vadības sistēmas) vadību, un ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā, Vadības un ģenerālštāba virsnieka kursā. 2013. gadā viņš pabeidzis Augstākā komandējošā sastāva kursu Baltijas aizsardzības koledžā.

Savā darbības laikā saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp AM Goda rakstu, NBS komandiera goda rakstu un Viestura ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!