Aprīlī Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacijas (RĀMPS) apkalpotajā teritorijā gandrīz piektā daļa neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumu novērtēta kā nepamatota un no palīdzības lūdzējiem iekasēta samaksa sešu latu apmērā.
Pagājušajā mēnesī samaksa iekasēta par apmēram 16% - 18% izsaukumu, aģentūrai LETA pastāstīja RĀMPS direktora vietniece medicīniskajos jautājumos Ieviņa Alka. Viņa gan nezināja teikt, cik liela ir kopējā iekasētā summa, tomēr no šīs naudas neesot iespējams segt visus izdevumus.

Aprīlī izsaukumu skaits salīdzinājumā ar martu samazinājies par apmēram 20%, tomēr nevar apgalvot, ka izsaukumu skaits mazinājies tikai ieviestās maksas dēļ. RĀMPS pārstāve skaidro, ka aprīlī ik gadu samazinās izsaukumu skaits, jo beidzas slimošanas sezona.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Pole aģentūrai LETA sacīja, ka VOAVA līdz maija vidum apkopos statistiku, cik bieži visā Latvijā ir iekasēta samaksa par nepamatotiem izsaukumiem.

VOAVA aprīļa vidū veiktā aptauja liecina, ka visā Latvijā neatliekamās palīdzības izsaukumu skaits samazinājies par apmēram 23%.

Savukārt visvairāk nepamatotu izsaukumu reģistrēts Jēkabpils rajona Centrālajā slimnīcā. Tur kā nepamatots izsaukums reģistrēti vairāk nekā puse jeb 66% izsaukumu. Cēsu rajona slimnīcā nepamatoti izsaukumi bijuši 46% gadījumu, Alūksnē - 38%, Ludzas rajonā - 37%, Rēzeknē - 34%, Gulbenē- 31%, Smiltenē - 28%, Talsu rajonā - 27%, Daugavapilī - 23%, bet Liepājā - 21%. Citviet reģistrēts mazāks nepamatoto izsaukumu skaits.

Jau ziņots, ka maksu par nepamatotu "ātro" izsaukumu aprīlī bija noteikušas lielākā daļa ārstniecības iestāžu, kas Latvijā nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību. Par nepamatotu izsaukumu ir jāmaksā no diviem līdz sešiem latiem.

Par neatliekamās palīdzības nepamatotu izsaukšanu jāmaksā visiem cilvēkiem, un neviena no iedzīvotāju grupām, piemēram, invalīdi vai maznodrošinātie, no šā maksājuma nav atbrīvoti.

RĀMPS pārstāve sacīja, ka liela daļa iedzīvotāju, kam par "ātro" izsaukumu tiek pieprasīta samaksa, pauž neapmierinātību ar jauno kārtību un neatliekamās palīdzības mediķiem nereti ir jāuzklausa dažādi pārmetumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!