Foto: AFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniece Agnese Leimane, kura pērn pavasarī tika aizturēta aizdomās par krāpnieciskas shēmas organizēšanu, arvien strādā VID, svētdien ziņoja raidījums "Nekā personīga".

VID Cēsu nodaļas galveno nodokļu inspektori 2016. gada pavasarī aizturēja aizdomās par shēmas organizēšanu, ar kuru no valsts budžeta trīs gadu laikā izkrāpti 1,6 miljoni eiro.

VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule raidījumam atzina, ka kriminālprocess un izmeklēšanas darbības turpinās. Viņa nevarēja pateikt, kad lieta tiks nodota prokuratūrai vajāšanas uzsākšanai.

"Šajā brīdī, jā, darbiniece turpina darbu VID, pavisam citā amatā, kur viņai ir daudz mazākas pilnvaras un praktiski nav pieejas nekādai klientu informācijai," teica Cīrule.

"Nekā personīga" rīcībā nonākusi arī rokasgrāmata, ko Finanšu policija pagājušā gada martā atrada pie VID ierēdnes Leimanes.

Pamācībās rokrakstā uzskaitītas prasības, lai apšmauktu valsti. Proti, kas uzņēmumiem jāievēro, lai darījumus nefiksētu ieņēmumu dienesta riskanto uzņēmumu filtrs un lai informācija par to nonāktu pie konkrēta nodokļu inspektora.

Piemēram, rokasgrāmatā minēts, ka uzņēmums jāreģistrē Vidzemes priekšpilsētā, nosaukumam jāsākas ar burtiem no A līdz K, darījumos jāuzrāda vismaz 15% peļņa.

Konti jāatver "Trasta komercbankā", bankā "Citadele" vai "Swedbank". Tāpat jāpieņem vismaz trīs darbinieki, kuru algām jābūt 400 līdz 700 eiro, bet priekšniekam jāsaņem 1000 eiro.

"Uzņēmumi nedrīkst nodarboties ar zeltu, metāliem vai fototehniku. Krāpniekiem obligāti jāpārbauda Elektroniskās deklarēšanās sistēmā saņemtie VID ziņojumi. Visi shēmā iesaistīto firmu tālruņi jāpāradresē uz vienu, kas ir pieslēgts tīklam, taču atrodas telpā, kur neviens neies un klausuli nepacels," vēstīja raidījums.

Jau vēstīts, ka VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pērn martā aizturēja kādu VID darbinieci Cēsīs, kura tiek vainota krāpnieciskas shēmas organizēšanā.

VID informēja, ka grupējums nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarītais zaudējumu apmērs ir vairāk nekā 1,7 miljoni eiro. Aizturēts grupējuma kodols jeb četras personas, tostarp arī viena VID galvenā nodokļu inspektore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!