Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien nolēmusi par nepienācīgu darba pienākumu pildīšanu, piecus gadus neizskatot civillietu, sodīt Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Diānu Mašinu.
Kā informēja Augstākās tiesas (AT) sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kataja, Mašinai par pārkāpumiem izteikts rājiens.

Šā gada 2.jūlijā AT priekšsēdētājs Andris Guļāns ierosināja disciplinārlietu saistībā ar Mašinas pienākumu nepildīšanu, no 1999.gada novilcinot civillietas izskatīšanu, kas saistīta ar dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu un īres un komunālo maksājumu piedziņu. Lieta nav tikusi izskatīta vēl līdz šim, lai gan šajā laikā nomiris prasītājs.

Šodien tiesnešu disciplinārkolēģija iepazinās ar lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, lietas materiāliem un uzklausīja tiesneses Mašinas paskaidrojumus.

Civillieta, ko tiesnese vilcinājusies izskatīt, Mašinas tiesvedībā ir kopš 1999.gada 18.janvāra. No 1999.gada janvāra līdz novembrim bijušas nozīmētas trīs tiesas sēdes, kurās lietas izskatīšana atlikta lietas dalībnieku neierašanās dēļ. Strīdnieki pēc tiesas uzaicinājuma atkārtoti nebija ieradušās uz tiesas sēdi, taču tiesnese nelēma jautājumu par naudas soda piemērošanu, kā to paredz Civilprocesa likums. Tāpat netika lemts jautājums par prasības atstāšanu bez izskatīšanas.

Mašina nav ievērojusi vēl vairākas Civilprocesa likuma prasības. Atliekot lietas izskatīšanu, nav noteikta nākamā tiesas sēde, tāpēc lietas izskatīšana nepamatoti novilcināta līdz 2001.gada 13.februārim, kad prasītāja nāves dēļ tiesnese pieņēmusi lēmumu par tiesvedības apturēšanu līdz brīdim, kad tiks izskatīta lieta par mantojuma tiesībām. Lēmums par tiesvedības apturēšanu šajā civillietā prasītājam nosūtīts tikai 2002.gada 4.janvārī, arī tā neievērojot likumu.

Prasība par mantojuma izsludināšanu, kas saistīta ar Mašinas tiesvedībā esošo lietu, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā izskatīta 2002.gada 25.novembrī. Tiesvedība šajā lietā izbeigta.

2003.gada 25.martā Latgales priekšpilsētas tiesā saņemts lūgums atjaunot tiesvedību lietā par īres līguma izbeigšanu un īres un komunālo maksājumu piedziņu, taču līdz šim brīdim jautājums par tiesvedības atjaunošanu nav izlemts.

Disciplinārkolēģija uzskata, ka tiesnese Mašina ir pieļāvusi rupju nolaidību, novilcinot lietas izskatīšanu.

Kā informēja Kataja, tiesneses rīcība ir pretrunā ar likumu par tiesu varu, kas nosaka, ka tiesnesis izspriež lietu tik ātri, cik vien iespējams, kā arī ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas vispārējiem principiem par tiesībām uz lietas savlaicīgu izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!