Lēmums par trīsdimensiju radara "TPS-117" uzstādīšanas vietu Latgalē varētu tikt pieņemts aptuveni divu trīs mēnešu laikā. Kā atzina Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs, lai arī otrdien kopā ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) speciālistiem tika apskatītas iespējamās radara uzstādīšanas vietas Daugavpils rajona Višķu pagastā, iepriekšējais variants par radara uzstādīšanu Rēzeknes rajona Audriņu pagastā vēl nav izslēgts.
Amatpersonas šodien apskatīja trīs iespējamās radara uzstādīšana vietas Višķu pagasta teritorijā - Maskovskajas vai Harcišķu ciemos. Gaisa spēku speciālisti uzskata, ka teorētiski šeit būtu iespējams uzstādīt radaru, bet precīzāka atbilde gaidāma pēc nopietnākas analīzes.

Kā stāstīja Rinkēvičs, radara iespējamo atrašanos Višķos ir jāanalizē visas Baltijas valstu vienotās gaisa kontroles sistēmas (BALTNET) projekta ietvaros un jākonsultējas ar pārējām dalībvalstīm.

Rinkēvičs norādīja, ka Višķu pagastā būtu nepieciešami nopietni ieguldījumi infrastruktūras izveidē, tai skaitā ceļu un elektrolīniju izbūvē. AM speciālisti lēš, ka radara izvietošanas gadījumā Višķos papildus tiktu radītas aptuveni 10 jaunas darba vietas. Pēc Rinkēviča un NBS speciālistu vizītes Višķos atstāti arī dažādi informatīvie materiāli par radaru un tā darbību, lai iedzīvotājiem jebkurā laikā būtu iespējams ar tiem iepazīties.

AM plāno turpināt sarunas arī ar Audriņu pagasta pārstāvjiem. Pēdējā laikā iniciatīvas no viņu puses neesot bijis, bet tuvākajā laikā paredzēta atkārtota vizīte Audriņos. Pēc Rinkēviča teiktā, lai turpinātu dialogu, tuvākajās divās nedēļās AM un NBS speciālisti plāno apmeklēt Audriņus.

Lai gan radaru plānots uzstādīt tikai nākamajā gadā, ir nepieciešams veikt dažādus sagatavošanas darbus, tādēļ izšķirošais lēmums par radara uzstādīšanas vietu varētu tikt pieņemts aptuveni divu trīs mēnešu laikā, stāstīja Rinkēvičs.

Daugavpils rajona padome respektēs Višķu pagasta iedzīvotāju viedokli un neiebildīs radara uzstādīšanai minētajā pagastā, ja tiks konstatēts, ka radars neradīs kaitīgu ietekmi uz cilvēkiem un apkārtējo vidi, skaidroja Daugavpils rajona padomes izpilddirektors Vitālijs Aizbalts.

Pēc Aizbalta domām, uzstādot radaru, ieguvēja var būt gan pašvaldība, kurai radīsies iespēja papildināt savu budžetu, iekasējot īpašuma nodokli, gan arī vietējie iedzīvotāji, kas varēs pretendēt uz tām nedaudzajām darba vietām, kas tiks izveidotas, uzstādot radaru. Speciālistu pieplūduma un darba vietu pieauguma rezultātā pagastā palielināsies naudas aprite un iespēja nopelnīt radīsies arī vietējiem uzņēmējiem.

Kā ziņots, AM 19.martā saņēma Višķu pagasta padomes lēmumu sākt dialogu par iespēju uzstādīt trīsdimensiju radiolokatoru TPS-117 Višķu pagasta teritorijā. Paredzēts, ka Baltijas valstu gaisa telpas projekta ietvaros tālas darbības lokators TPS-117 vienoti ar lokatoriem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā veidos kopēju gaisa telpas novērošanas sistēmu. Vides un veselības standartiem atbilstošais radiolokators pasaulē darbojas vairāk nekā 100 apdzīvotu vietu tuvumā Beļģijā, Itālijā, Lielbritānijā, Rumānijā, Vācijā, ASV, Kanādā, Brazīlijā, Dienvidkorejā, Saūda Arābijā, Singapūrā, Taivānā u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!