Foto: DELFI
Jaunievēlētās Rīgas domes koalīcija – "Saskaņas centra" un LPP/LC deputāti – trešdien, kā jau bija plānots, ievēlēja par galvaspilsētas vadītāju SC līderi Nilu Ušakovu.

Foto galerija

Par viņu nobalsoja 37 SC un LPP/LC domnieki.

Savukārt, 21 opozīcija domnieks atbalstīja savu kandidātu "Pilsoniskās Savienības" līderi Ģirtu Valdi Kristovski.

Viena vēlēšanu zīme tika atzīta par nederīgu.

Atšķirībā no dažām iepriekšējām domes priekšsēdētāja vēlēšanām, šoreiz vairākuma deputāti nešaubījās par iznākumu, un aizklātajā balsojumā neizgudroja nekādus pārbaudes mehānismus, piemēram, "krāsainas pildspalvas" katrai frakcijai.

"Nekādu pārbaužu, ir taču 38 godīgi cilvēki," portālam "Delfi" pirms balsošanas uzsvēra Ušakovs.

Arī pēc ievēlēšanas Ušakovs pateicās rīdziniekiem, kas par viņu balsoja, deputātiem, kas viņu atbalstīja, un domniekiem, kas viņu kritizēja un atbalstīja opozīcijas kandidātu Kristovski.

Pēc ievēlēšanas Ušakovam tika pasniegta mēra amata zīme – amata ķēde, tiesa, pretēji tradīcijai, ķēdi nepasniedza iepriekšējais mērs Jānis Birks (TB/LNNK), bet gan Rīgas vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins.

Ušakovs pauda, ka viņam neesot žēl, ka iepriekšējais mērs nav piedalījies ceremonijā, jo "galvenais, ka ķēde ir nodota".

Birks nākamajam mēram atstātajā vēstulē, novēlējis Rīgas vadītājam izturību un vēstu prātu, kā arī vēlējis nezaudēt šajā skrējienā cilvēcību.

Uz nākamo sēdi, kurā plānots ievēlēt vicemēru un pilsētas izpilddirektoru, kā arī lemt par izmaiņām domes komitejās, samazinot to skaitu no desmit līdz astoņām, pašvaldības deputāti sanāks jau trešdienas vakarā.

Ušakovs dzimis 1976. gadā, ieguvis bakalaura grādu sociālajās zinātnēs Latvijas Universitāte un maģistra grāds ekonomikā Syddansk Universitet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!