Skolēnu vecāki iesnieguši Izglītības eksaminācijas un satura centram (ISEC) prasa materiālu kompensāciju par viņu bērnu personas datu izmantošanu informātikas ieskaites uzdevumā, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".
Vecāki ISEC iesniegtajā prasībā norāda uz kaitējumu, ko nodara personu datu publiskošana, kā arī uz pārkāptajiem normatīvajiem aktiem, to skaitā Latvijai saistošajām ES direktīvām, kā arī pieprasa no ISEC mantisku kompensāciju, kuras apjomu neizpauž. Tāpat arī vecāki prasa ISEC novērst nekontrolētu pieeju bērnu datiem.

22.maijā notikušajā informātikas ieskaitē uzdevuma risināšanai kā bāzes materiāls tika izmantoti 36 kādas Rīgas skolas skolēnu vārdi, uzvārdi, personas kodi, mājas adreses un tālruņa numuri. Uzdevumi tika izsūtīti visām Latvijas skolām, līdz ar to ar datiem varēja iepazīties gan ieskaites kārtotāji, gan arī skolotāji.

"Cilvēks pats atzīst, ka kļūdījies, bet, kā viņš šos personu datus ieguvis, to mēs viņam prasīt nevaram. Pēc notikušā pārkāpuma viņš vairs netiks pielaists pie uzdevumu sastādīšanas ISEC," laikrakstu informējusi ISEC informācijas daļas vadītāja Kristīne Ilgaža,.

Par šo lietu Datu valsts inspekcija uzsākusi administratīvo lietu. Pieprasīta informācija no ISEC un citām iestādēm par notikušo pārkāpumu.

Par personas datu nelikumīgu apstrādi fiziskām personām draud brīdinājums vai naudas sods no 25 līdz 250 latiem, bet juridiskām personām no 100 līdz 1000 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!