Foto: Shutterstock

Lai gan kopš čeku loterijas sākuma 2019. gada vasarā iedzīvotāju iesaiste tajā sarukusi, joprojām ik mēnesi loterijai savus čekus reģistrē aptuveni 50 000 pircēju, portālam "Delfi" atklāja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Evita Teice-Mamaja. Turklāt ar loterijas palīdzību, konstatējot pārkāpumus nodokļu jomā, budžeta ieņēmumi līdz šim palielināti par 1,96 miljoniem eiro.

Tiesa, arī Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojumi ietekmējuši iedzīvotāju aktivitāti čeku loterijā. "Iemesli tam varētu būt ārkārtējās situācijas ietekme uz cilvēku paradumiem – trauksme un neziņa par veselību, ikdienas darba organizēšanu un iztiku varēja mazināt vēlmi piedalīties mazsvarīgākās aktivitātēs, piemēram, loterijā," atzīst Teice-Mamaja.

Vienlaikus VID pārstāve norādīja, ka sabiedrības paradumu maiņa prasa daudz laika. "Jācer, ka tieši ilgtermiņa aktivitātes ēnu ekonomikas samazināšanas jomā nesīs arvien veiksmīgāku rezultātu," pauda VID pārstāve.

Ņemot vērā Covid-19 radītās izmaiņas iepirkšanās paradumos, proti, iepirkšanos tiešsaistē, VID veic izmaiņas arī čeku loterijā. "Ceram, ka loterijas jauninājumi – iespēja reģistrēt rēķinus, kuri apmaksāti ar bankas starpniecību, un tematiskās nozaru čeku izlozes – , kas sāks darboties no šā gada 1. aprīļa, veicinās iedzīvotāju interesi un dalību," norādīja VID pārstāve.

Sīkāk par gaidāmajiem loterijas jauninājumiem iespējams lasīt šeit.

Nederīgo čeku īpatsvars, salīdzinot ar loterijas sākumposmu, sarucis no vienas piektās daļas līdz 12%. VID gan skaidro, ka nederīgie čeki ir gan tie, par kuriem valsts nav saņēmusi nodokļus, gan tie, kuru reģistrēšanā iedzīvotāji pieļāvuši kļūdas.

"Reizēs, kad iedzīvotāji tomēr uzdod jautājumus, tie bieži vien ir par to, kur čekā atrast šasijas numuru, čeka numuru, kā piereģistrēt e-kvīti. Dažkārt iedzīvotāji ir pārliecināti, ka čeku reģistrāciju var veikt Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Šādos gadījumos atgādinām, ka čeku reģistrāciju var veikt čeku loterijas mājaslapā www.cekuloterija.lv, bet gadījumā, ja saņemta īsziņa par laimestu, iesniegums balvas saņemšanai jāaizpilda EDS sadaļā "Čeku loterija"," skaidroja Teice-Mamaja, norādot, ka nu loterijai jau ir sava lojālo un pieredzējušo dalībnieku bāze, kas reģistrēt čekus iemanījušies ātri un veiksmīgi.

Jautāja, kā, pēc VID vērtējuma izdevies sasniegt loterijas mērķi, Teice-Mamaja norādīja, ka "tas ir duāls – no vienas puses aicināt iedzīvotājus uz darbību un kultūras maiņu sabiedrībā, no otras – gūt finansiālu pienesumu valsts budžetā, atklājot un novēršot pārkāpumus nodokļu jomā, uz ko norāda reģistrētie maksājumu dokumenti". VID pārstāve piebilda, ka dienests ir pārliecināts – loterijā var un arī iesaistīsies arvien vairāk iedzīvotāju.

Kopš loterijas sākuma [līdz 28. janvāra rītam] reģistrēti 22 854 404 dokumenti, proti, čeki, kvītis, biļetes. Mēnesī, savukārt reģistrē aptuveni vienu miljonu darījumu apliecinošo dokumentu, "Delfi" noskaidroja VID.

Loterijas naudas balvu fonds ir 30 000 eiro mēneša izlozē un 70 000 eiro gada izlozē.

VID atgādina: neskaidrību gadījumā par čeku loteriju var zvanīt uz telefona numuru 67120011, kā arī rakstīt uz e-pasta adrese cekloterija@vid.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!