Foto: LETA
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdienas sēdē nolēmusi, ka parakstu vākšanu par trijiem ar sociālajiem pabalstiem saistītajiem likumiem, kuru publicēšanu uz diviem mēnešiem apturējis Valsts prezidents Valdis Zatlers, notiks no 18.maija līdz 16.jūnijam, bet termiņu jau iepriekš izsludinātajai parakstu vākšanai saistībā ar Satversmes grozījumiem par izglītību valsts valodā CVK pēc diskusijām nolēma nemainīt.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa portālu "Delfi" informēja, ka līdz ar to abas parakstu vākšanas pārklāsies daļēji – sakritīs trīs nedēļas. Kā vēstīts, parakstu vākšana par Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK ierosinātajiem Satversmes grozījumiem par izglītību valsts valodā ilgs no 11.maija līdz 9.jūnijam.

CVK pārstāve informēja, ka sēdes laikā atsevišķi CVK locekļi ierosinājuši mainīt VL-TB/LNNK rosinātās parakstu vākšanas laiku un pārcelt to pēc "pabalstu griestu" parakstu vākšanas. Kā otrdien medijos norādīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, līdz 19.jūlijam – divu mēnešu laikā kopš prezidenta paziņojuma - ir jābūt rezultātam par to, tiks vai netiks rīkoti referendumi par Saeimas pieņemtajiem grozījumiem likumos, kas paredz, ka "griesti" slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un bezdarbnieku pabalstam tiks saglabāti līdz 2014.gada 31.decembrim.

Tomēr CVK tomēr izlēma VL-TB/LNNK rosinātās parakstu vākšanas termiņus nemainīt, jo tas būtu pretrunā ar tiesiskās paļāvības principu – iespējams, ka kādi kampaņas organizētāji jau sagatavojuši materiālus ar konkrētiem parakstu vākšanas datumiem, skaidroja Bērziņa.

CVK otrdien lēma par parakstu vākšanas izsludināšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētajiem grozījumiem likumos par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam, par maternitātes un slimības apdrošināšanu un par apdrošināšanu bezdarba gadījumam.

CVK parakstu vākšana jāizsludina, jo otrdien laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" ir publicēts Valsts prezidenta paziņojums par šo likumu publicēšanas apturēšanu uz diviem mēnešiem. Saskaņā ar likumu par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu šajā laikā jānotiek trīsdesmit dienu parakstu vākšanai, kuras laikā jānoskaidro, vai tautas nobalsošanas sarīkošanu par apturēto likumu atcelšanu atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita, skaidro CVK.

Pēdējās Saeimas vēlēšanas Latvijā notika 2010.gada 2.oktobrī, un balsstiesības tajās bija 1 532 319 pilsoņiem. Tādējādi, lai apturētie likumi tiktu nodoti tautas nobalsošanai, parakstu vākšanā jāpiedalās vismaz 153 232 vēlētājiem.

Jau ziņots, ka 2009.gadā valdība nolēma no pērnā gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim ierobežot bezdarbnieka pabalsta un slimības pabalsta izmaksu, bet no pērnā gada 3.novembra līdz 2012. gada 31.decembrim - arī maternitātes un paternitātes pabalsta izmaksu, nosakot šiem pabalstiem "griestus" vidēji 350 latu mēnesī jeb 11,51 latu dienā, un pieskaitot 50% no summas, kas pārsniedz noteiktos "griestus".

Pagājušajā nedēļā Saeima nolēma pagarināt šos ierobežojumus un līdz 2014.gada 31.decembrim turpināt ierobežot izmaksājamo maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu un piešķiramā bezdarbnieka pabalsta apmēru.

Pēc Saeimas lēmuma 37 Saeimas deputāti, izmantojot Satversmē noteiktās tiesības, pieprasīja Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem. Satversme paredz, ka prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Savukārt vēl ātrāk sāksies parakstu vākšana par VL-TB/LNNK rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz pāreju uz mācībām valsts un pašvaldību skolās tikai latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!