Foto: LETA

Ir pieņemts lēmums pārbaudīt arī citus valsts SIA "Vides projekti" īstenotus projektus, otrdien žurnālistiem atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP).

Kuri projekti tiks vērtēti, viņš neatklāja, taču atzina, ka ir pamats domāt par iespējamiem pārkāpumiem arī citos projektos.

Jau ziņots, ka saskaņā ar līdz šim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Iekšējā audita departamenta secināto no AS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostaciju (HES) ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem piešķirtajiem aptuveni 2,8 miljoniem latu neatbilstoši mērķim "Vides projekti" izmantojuši vismaz 735 000 latu.

Sprūdžs stāstīja, ka auditā par Daugavas HES ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas projektu secināts: lai gan darbojusies komisija, kas uzraudzīja darbu, var secināt, ka tai sniegta nepilnīga, ja ne sagrozīta informācija. Nepatiesa informācija sniegta arī ministrijai un "Latvenergo".

Vaicāts, vai kāda atbildība būtu jāuzņemas "Latvenergo", ministrs atzina, ka to ir grūti vērtēt. Pēc viņa vārdiem, tiešā veidā energokompānijai nav jāuzņemas atbildība, taču tas būtu jāvērtē tiesībsargājošajām iestādēm.

Saistībā ar "Vides projektos" atklāto paredzēts vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Jau ziņots, ka VARAM Iekšējā audita departaments "Vides projektu" auditā konstatējis būtiskus pārkāpumus un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Kā liecina informācija "Vides projektu" mājaslapā, valsts uzņēmums administrē projektus "Cofreen - Niedru biomasas izmantošanas koncepti enerģijas iegūšanai un būvniecībai", "BalticSeeNow.info - Inovatīvs līdzdalības forums Baltijas jūrai", "BalticClimate", "NaturNet Plus", "AFO - Privāto mežu īpašnieku iesaistīšana meža biomasas patēriņa veicināšanā", "Azbesta atkritumu apsaimniekošana", "Bioenerģijas izmantošanas veicināšana Baltijas jūras reģionā", "VAS Latvijas dzelzceļš SIA "LDz ritošā sastāva serviss" teritorijas gruntsūdeņu sanācijas darbi", "Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbi un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas darbu koordinēšana".

Uzņēmums nodrošina arī pirmsprojekta izpēti un tehniskā projekta izstrādi stacionāro hidrotehnisko aizsargbūvju būvniecībai bīstamo vielu noplūdes ierobežošanai Daugavā un sagatavo projekta dokumentāciju Liepājas speciālās ekonomiskās zonas iekļaušanai 2007.-2013.gada finanšu plānošanas perioda aktivitātes "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija" 2.kārtā, ka arī finansē TV raidījumu "Vides fakti".

"Latvenergo" šodien nāca klajā ar aicinājumu tuvākajā laikā noskaidrot, kur "Vides projektu" amatpersonas izlietojušas Daugavas krastu stiprināšanai pārskaitītos naudas līdzekļus. Katru gadu Daugavas krastu stiprināšanā "Latvenergo" iegulda 850 000 latu.

Šomēnes nomainīta "Vides projektu" valde, no amatiem atbrīvojot valdes priekšsēdētāju Ivaru Ozoliņu un valdes locekļus Mārtiņu Jirgenu, kā arī bijušā vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ilggadējo padomnieku Henriju Avotu. Viņu vietā tika iecelti Zatlera reformu partijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!