Foto: stock.xchng
Otrdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku Aviācijas bāzes (NBS AB) Aviācijas eskadriļas speciālistiem kopīgi izvērtēs helikoptera nosēšanās vietas pie Vidzemes slimnīcām, izmantojot NBS helikopteru.

Helikopteru nosēšanās vietas tiks pārbaudītas pie slimnīcām Cēsīs, Valmierā, Siguldā, Alūksnē, Balvos, Gulbenē un Madonā.

Helikopteru nosēšanās vietas pie slimnīcām pakāpeniski tiks pārbaudītas visā valstī. Kurzemē jau šo vietu pārbaude ir noslēgusies, savukārt Zemgalē un Latgalē vēl tiek plānota, portālu "Delfi" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Pārbaužu mērķis ir papildināt helikopteru nosēšanas laukumu katalogu ar jaunāko informāciju, iekļaujot tajā laukumu raksturojumu, informāciju par drošām pieejām un šķēršļiem, kuri varētu apdraudēt gaisa kuģi nosēšanās laikā, kā arī to, vai ir iespējama operatīva un saudzīga pacienta nogādāšana no slimnīcas uz helikopteru u.c.

"Mums jābūt pārliecinātiem, ka šajos laukumos patiešām reāli var nodrošināt helikoptera nosēšanos pie slimnīcām gan ikdienā, gan ārkārtas situācijās. To ir svarīgi zināt, lai vajadzības gadījumā mūsu mediķi ar helikopteru varētu no reģionu slimnīcām nogādāt kritiski smagus pacientus vai cietušos specializētajos centros Rīgā," norāda NMP dienesta direktors Armands Ploriņš.

Tāpat nepieciešamība izmantot gaisa medicīnisko transportēšanu var būt pēc negadījumiem ar daudz cietušajiem vienlaicīgi, kad daļa no cietušajiem ir jāpārved ar helikopteru, kā tas pērn bija pēc Jēkabpils apšaudes. Mediķiem helikopters var būt nepieciešams arī situācijās, ja kādā no reģioniem liela negadījuma rezultātā no glābšanas darbu vietas ar helikopteru cietušie jānogādā uz reģiona slimnīcām.

NMP dienesta mediķiem ik gadu vairākkārt rodas nepieciešamība ar helikopteru pārvest no reģiona slimnīcām uz Rīgu smagi cietušos, kuri ir ļoti smagā stāvoklī un ar mašīnu viņus nevar transportēt. Šā gada septembra sākumā no Kuldīgas slimnīcas ar helikopteru uz Rīgas Austrumu klīnisko slimnīcu tika pārvests avārijā smagi cietis vīrietis. Dažādos negadījumos smagi cietušos ar dzīvībai bīstamām traumām šogad un pērn nācies pārvest arī no Balvu, Jēkabpils, Cēsu, Rēzeknes u.c. slimnīcām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!