Premjers Valdis Dombrovskis (JL) izdevis rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu, lai izvērtētu Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas darbību saistībā ar latviešu meitenītes nosūtīšanu uz Austrāliju.

Rīkojums izdots saistībā ar Valsts kancelejā saņemto Mirjamas Ādamsones pilnvarotās personas Aivas Ādamsones-Pedčenko iesniegumu ar lūgumu izvērtēt ministrijas atbildīgo darbinieku rīcību lietā par Mirjamas Ādamsones bērna Emīlijas Ādamsones nosūtīšanu atpakaļ uz Austrāliju.

Dienesta pārbaudes komisijas vadītāja būs Dombrovska padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Bukane.

Komisijā strādās Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece, Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamenta Valsts pārvaldes attīstības politikas nodaļas konsultante un Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece.

Komisijai uzdots veikt dienesta pārbaudi un līdz 15.maijam iesniegt Ministru prezidentam ziņojumu par dienesta pārbaudes rezultātiem.

Kā ziņots iepriekš, kāds Austrālijas pilsonis esot nolaupījis un izvedis no Latvijas savu četrgadīgo meitu.

Meitenītes māte Mirjama Ādamsone ar bērna tēvu Austrālijā dzīvojusi civillaulībā, bet savstarpēju nesaskaņu dēļ pagājušajā vasarā viņa ar meitu atgriezusies Latvijā.

Austrālijas varas iestādes lēmušas, ka aizgādība par bērnu ir abiem vecākiem, tāpēc nevar vienpersoniski lemt par bērna dzīvesvietu. Arī divas tiesu instances Latvijā atbilstoši Hāgas konvencijai par starptautiskās bērnu nolaupīšanas juridiskajiem aspektiem lēmušas, ka bērns nekavējoties jāatgriež tajā valstī, no kuras viņš izvests, un par bērna turpmāko dzīvesvietu jālemj Austrālijā.

Māte gan nepildīja tiesas lēmumu atgriezt bērnu Austrālijā, bet slēpa viņu laukos, tāpēc bērna tēvs rīkojies pats un meitu nolaupījis no kāda Rīgas tirdzniecības centra stāvlaukuma. Meitenīte no Latvijas izvesta uz Igauniju, bet tālāk - uz Austrāliju, un Igaunijas tiesībsargiem nav bijis juridiska pamata aizturēt vīrieti ar bērnu.

Bērna māte savukārt uzskata, ka bērna tēvs meitu izmanto, lai izvairītos no cietumsoda - tēvs Austrālijā tiek turēts aizdomās par kukuļošanu un viņam draud divu gadu cietumsods. Māte arī uzsvērusi, ka arī meitenes dokumentos bērna tēvs nemaz nav minēts. Tāpat paternitātes pārbaudes iepriekš nav veiktas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!