Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Aivars Straume uzdevis pārbaudīt ugunsdrošību un gatavību ārkārtas situācijām visās Latvijas slimnīcās, informēja VUGDS Preses un sabiedrisko attiecību daļā.
Saskaņā ar valdības noteikumiem par elektroenerģijas padevi un lietošanu slimnīcas ir iekļautas pie elektroenerģijas patērētājiem, kuriem nepieciešama paaugstinātas drošības elektroapgāde, jo tās traucējumi var apdraudēt cilvēku veselību un dzīvību. Tādēļ slimnīcās jāierīko autonomi rezerves barošanas avoti (rezerves elektroģeneratori) vai jānodrošina ar divpusēju elektropiegādi pa divām neatkarīgām savstarpēji rezervējamām elektrolīnijām no neatkarīgiem barošanas avotiem.

VUGD darbinieki slimnīcās pārbaudīs, kāds ir nodrošinājums ar elektroenerģiju tās piegādes pārtraukuma gadījumos. Īpaši pārbaudīs atbildīgo personu apziņošanas shēmu, cik ātri iespējams izsaukt dežūrējošo elektriķi, kā arī rīcības kārtība dažādu risku nevēlamas iedarbības rezultātā.

Tiks pārbaudīta arī autonomo rezerves barošanas avotu esamība un to tehniskais stāvoklis, rezerves barošanas nodrošinājums ar elektrību, zemējuma un zibensaizsardzības ierīces, kā tiek veikti elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumi.

VUGD rajonu un pilsētu struktūrvienību darbiniekiem savās administratīvajās teritorijās slimnīcu pārbaude ir jāveic līdz 30. novembrim. VUGD Galvenā civilās aizsardzības pārvalde pārbaudes rezultātus apkopos, analizēs un iesniegs izskatīšanai Krīzes vadības padomei.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka piektdienas vakarā Mūkusalas ielas rajonā Rīgā tika pārtraukta elektrības padeve. Bez elektrības palika arī Bērnu slimnīca. Slimnīcas pārstāvji vēlāk informēja, ka neviena pacienta dzīvība elektrības pārrāvuma dēļ nav tikusi apdraudēta, tomēr gandrīz divas stundas slimnīca palikusi bez elektrības. ‘Latvenergo” vēlāk paziņoja, ka par elektroapgādes pārtraukumu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā esot atbildīga pati slimnīca, jo tūlītēju elektrības piegādi nav bijis iespējams atjaunot iekšēju tehnisku problēmu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!