AS "Parex banka" mazākuma akcionāri uzstāj uz savu tiesību aizstāvību, uzskatot par nepieņemamām metodes, ar kādām tiek realizēta pilnīga bankas pārņemšana.

Šādu paziņojumu izplatījušas kompānijas "Danske Capital Finland", "Amber Trust" un "Firebird Management", kuras uzskata, ka Latvijas valdības interesēs ir strādāt kopā ar "Parex bankas" mazākuma akcionāriem.

Kā akcentēja "Danske Capital Finland" pārstāvji, valdība neesot uzrunājusi mazākuma akcionārus, vien izvirzījusi ultimātu.

"Danske Capital Finland" pārstāvji pauž interesi piedalīties "Parex bankas" stabilizēšanas procesā, tomēr par konkrētiem līdzekļiem, kādus būtu gatavi ieguldīt, nerunā, skaidrojot, ka vispirms vēlas konsultācijas ar valdības pārstāvjiem.

"Šajos grūtajos laikos, kad Latvijai vajadzētu aizstāvēt un atbalstīt privātkapitāla ieplūdi, tā veic pilnīgi pretējo," uzsver "Parex bankas" mazākuma akcionāri. "Jebkura negodīga attieksme pret mazākuma akcionāriem iedragā Latvijas reputāciju un investīciju klimatu."

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) gatavos ziņojumu valdībai par sarunu rezultātiem ar AS "Parex banka" mazākuma akcionāriem, aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas departamenta direktore Diāna Bērziņa.

FM ir uzrunājusi visus "Parex bankas" mazākuma akcionārus par iespēju iegūt valsts īpašumā to īpašumā esošās bankas akcijas.

Patlaban ministrija apkopo akcionāru sniegtās atbildes, lai sagatavotu par tām ziņojumu valdībai, kas lems par tālāko rīcību. Pagaidām nav zināms, kad ziņojums tiks nodots Ministru kabinetam.

Jau ziņots, ka valdībai būtu jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, lai aizsargātu "Parex bankas" mazākuma akcionāru intereses, jo tie pārstāv nozīmīgākos Baltijas fondu investorus no Zviedrijas, Somijas un Lielbritānijas. Šādu uzskatu  pauda "East Capital" partneris Aivars Abromavičs.

Pagājušās nedēļas nogalē "East Capital" saņēma piedāvājumu no valdības pārdot "Parex bankas" akcijas ar striktu termiņu līdz pirmdienai, 15.decembrim.

Uzņēmums pēc rūpīgām pārdomām sagatavoja savu piedāvājumu, ko 14.decembrī nosūtīja jaunajam bankas valdes priekšsēdētājam un finanšu ministram.

Tomēr, neskatoties uz publiskajiem paziņojumiem, Latvijas valdība nav izrādījusi gatavību iesaistīties turpmākās diskusijās ar mazākuma akcionāriem.

"East Capital" uzskata, ka, ņemot vērā neesošo komunikāciju no Latvijas valdības, Finanšu ministrijas un bankas vadības puses, mazākuma akcionāru bažas par netaisnīgu izturēšanos pret to ieguldījumiem pieaug.

Jau ziņots, ka valdība iepriekš akceptēja banku pārņemšanas likumu.

Šo likumu varētu iedarbināt, lai valsts iegūtu kontroli pār visiem 100% "Parex bankas" akciju, kas savukārt ir nepieciešams, lai varētu saņemt līdzekļus bankas glābšanai.

Latvijas valsts vēlas atpirkt arī pārējās AS "Parex banka" akcijas, kuras patlaban ir vairāku mazo akcionāru īpašumā. Latvija jau ir izteikusi šādu piedāvājumu visiem akciju īpašniekiem.

Valsts jau ir pārņēmusi 84,83% "Parex bankas" akciju, kas agrāk piederēja Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim. Par šīm akcijām katram akcionāram samaksāts viens lats.

Ārvalstu institucionāliem akcionāriem "East Capital Funds" pieder 4,17%, "Danske Capital Funds" - 2,74%, "Julius Baer International Equity Fund" - 2,19%, "Firebird Funds"- 1,82%, "Svenska Handelsbanken AB" - 0,31% kapitāla daļu. Citiem institucionāliem akcionāriem pieder 1,30%, bet citiem privātajiem akcionāriem - 2,64% akciju. Arī "Svenska Handelsbanken AB" savas akcijas ir piekritusi nodot valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!