Lai arī likums šogad pirmo reizi liedz priekšvēlēšanu aģitāciju arī dienu pirms vēlēšanām, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) saņem ļoti daudz sūdzību par nenoņemtiem aģitācijas materiāliem. Priekšvēlēšanu “kluso dienu” nav ievērojusi arī Tautas partija, kuras reklāmas buklets piektdien daudzos Rīgas mājokļos nonācis kopā ar rīta presi, dažādi vides aģitācijas materiāli manāmi arī Rīgā, Jūrmalā un Dubultos, vēsta Latvijas Radio.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars aicina partijas nekavējoši novākt aģitācijas materiālus, tiesībsargājošās iestādes to kontrolēt un cer, ka “šie likuma pārkāpumi nebūs ar tik smagām sekām, ka vajadzētu apstrīdēt vēlēšanu rezultātus”.

Arī portāla “Delfi” žurnālisti piektdien rīta presē ievietotu saņēma TP reklāmas bukletu, kurā slavināti TP politiķi, kā arī norādīts TP Rīgas domes kandidātu saraksts. Likumi par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību, kā arī Eiropas parlamenta un Saeimas vēlēšanām liedz aģitāciju elektroniskajos medijos, presē un vidē, uzsver Cimdars.

Tautas partijas preses sekretārs Arno Pjatkins portālam "Delfi" skaidroja, ka bukletiem vajadzēja būt izplatītiem līdz piektdienai,taču piegādātāju vainas dēļ atsevišķās adresēs tie nonākuši piektdien.

“Aicinu visus politiskos spēkus akceptēt šos noteikumus un nekavējoši novākt aģitācijas materiālus, partijas un tiesībsargājošās iestādes nekavējoši rīkoties. Aicinu arī iedzīvotājus informēt par nenovāktiem aģitācijas materiāliem,” sacīja Cimdars, norādot gan, ka iedzīvotāji aicināti vērsties nevis iecirkņos, bet gan pie policijas.

Cimdars uzsvēra, ka jebkura aģitācija piektdien un sestdien ir pretlikumīga, vainīgie saucami pie atbildības.

To, vai tiek ievērots priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegums, kontrolē pašvaldības. Rīgas gadījumā kontroli par to uzņēmusies Rīgas domes Būvvalde, kura arī piešķir atļaujas izvietot reklāmas materiālus pilsētā.

Kā ziņo Latvijas Radio, priekšvēlēšanu aģitācijas plakāti Rīgā, galvenokārt, ir noņemti, taču dažās vietās Rīgā palikuši vēl atsevišķi Rīcības partijas plakāti. Savukārt Jūrmalā esot iespaids, ka vispār neviens nav centies noņemt aģitācijas materiālus, ziņo radio. Tur lielā skaitā redzami TP un “Jūrmala – mūsu mājas” aģitācijas materiāli, savukārt Dubultos manāmi ir apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” plakāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!