Ministru prezidents Andris Bērziņš nolēmis pārsūdzēt Ģenerālprokuratūras atteikumu ierosināt krimināllietu par hokeja halles celtniecībai veltītajām laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) publikācijām, kurās, pēc premjera domām, aizskarts viņa gods un cieņa.
Kā šodien ziņo laikraksts "Diena", pēc Bērziņa domām, fakts, ka jautājumā par hokeja halles celtniecības dokumentiem NRA turpināja pastāvēt uz savu taisnību arī pēc prokuratūras atzinuma, pierāda laikraksta apzināto vēlmi izplatīt nepatiesas un amatpersonu apkaunojošas ziņas.

Bērziņš prokuratūras atzinumam, kurā tā, norādot uz nozieguma sastāva trūkumu, atteica ierosināt krimināllietu, nepiekrīt un pēc konsultācijas ar juristiem secinājis, ka pareizākais solis būtu nevis vērsties tiesā ar civilprasību, bet pārsūdzēt krimināllietas atteikumu ģenerālprokuroram, "Dienai" sacījis premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš.

Jāatgādina, ka, pabeidzot pārbaudi par izskanējušo informāciju saistībā ar hokeja halles projekta realizāciju, prokurors nolēmis atteikt krimināllietas ierosināšanu, jo nav saskatījis nozieguma sastāvu ne žurnālistu, ne valsts amatpersonu darbībās.

NRA publicētā informācija par tā dēvēto nodomu protokolu ar kompāniju "IMS Studio 6", kas satur autoru viedokli un izteikta apgalvojuma formā, neatbilst pārbaudes gaitā noskaidrotajiem lietas apstākļiem, konstatējis prokurors. Vienlaikus, izvērtējot publikācijas autoru darbības, secināts, ka tās nesatur visas nozieguma sastāva pazīmes, tas ir, nepatiesā informācija nav izplatīta tīši, tādēļ nav likumīga pamata krimināllietas ierosināšanai.

Premjers tam nepiekrīt. Viens no pierādījumiem tam, ka žurnālisti rīkojušies apzināti, viņaprāt, esot vairākas dienas pēc prokuratūras atzinuma NRA publicētais to pašu autoru raksts "Par halli rakstīta patiesība".

NRA ziņoja, ka kāda persona 7.janvārī, iespējams, Latvijas vai hokeja čempionāta rīcības komitejas vārdā parakstījusi nodomu protokolu ar "IMS Studio 6" par ledus halles projekta izstrādes uzsākšanu.

Taču kā konstatējusi prokuratūra, rīcības komitejas vārdā nodomu protokols nevar būt parakstīts, jo komitejas priekšsēdētājs, premjers Bērziņš tam nav devis speciālu pilnvarojumu. Līdz ar to neviena persona nevarēja uzņemties finansiālas saistības valsts vārdā, secināts pārbaudē.

Kā norāda prokurors, publikāciju autoru un citu personu rīcībā ir tikai vienpusēji - "IMS Studio 6" pārstāvja Gorana Takača - parakstīti eksemplāri. Dažas personas paskaidrojumos prokuroram izteikušas savus pieņēmumus par parakstītāju no Latvijas puses, taču tās savus pieņēmumus balstījušas tikai uz neizpaustu cilvēku izteikumiem.

Iespējamo parakstītāju neizpauda arī Takačs, kurš paskaidroja, ka apliecinājumu par nodomu protokola nosacījumu pieņemšanu no Latvijas puses guvis telefoniskā sarunā un saskaņā ar Šveices likumdošanu tādā veidā mutiski akceptētu līgumu uzskata par spēkā esošu.

Kā ziņots, prokurors pārbaudi uzsākta gan pēc premjera iesnieguma par goda aizskaršanu un neslavas celšanu NRA, gan pēc NRA galvenā redaktora Alda Bērziņa atklātās vēstules ģenerālprokuroram par valsts amatpersonu noziedzīgas darbību vai bezdarbību. Arī valsts amatpersonu darbībās prokurors nesaskatīja Krimināllikumā minēto noziegumu - dienesta pilnvaru pārsniegšana vai valsts amatpersonas bezdarbība - sastāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!