Foto: F64
Pēc svētdien notikušās koalīcijas sēdes vēl joprojām nav pārliecības, ka visas koalīcijas partijas atbalstīs vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF). Turklāt nav skaidrs uz kā rēķina nākamā gada budžetā tiks veikts 500 miljonu latu ietaupījums.

Paredzams, ka pirmdien visas koalīcijas partijas savās partiju valdēs apstiprinās šo vienošanos ar SVF misiju. Prognozējams, ka koalīcijas partijas pirmdien atbalsīs šo vienošanos.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) sacīja, ka visas partijas esot konceptuāli piekritušas parakstīt līgumu ar SVF, tikmēr ZZS līderis Augusts Brigmanis norādīja, ka par šo jautājumu vēl lems pirmdien.

ZZS šaubas radot fakts, ka nav skaidrs, kā turpmāk tiks sildīta Latvijas ekonomika. Brigmanis akcentēja, ka ir jābūt skaidram, uz kā rēķina Latvija turpmāk gūs ienākumus.

Premjers uzsvēra, ja vienošanās ir panākta tikai SVF misiju, kas patlaban darbojas Latvijā. Bet vienošanās nav panākta ar SVF valdi Vašingtonā.

Tomēr premjers nepaskaidroja, kā nākamā gada budžetā tiks veikts ietaupījums. Viņš atzina, ka vienošanās ar misiju ir panākta “ar samērā vispārīgu atšifrējumu”. Dombrovskis arī piebilda, ka šī vienošanās paredz Latvijas budžetā papildus 200 miljonu eiro (140 miljonus latu) ienākšanu no SVF un tik pat lielu summu no Pasaules Bankas.

Dombrovskis gan apstiprināja, ka pensijas netiks samazinātas par 15% kā bija runāts iepriekš un arī PVN līdz 24% tiks paaugstināts tikai tad, ja neizdosies 500 miljonu latu ietaupījumu rasts citās nozarēs.

Kāds no valdības politiķiem žurnālistiem norādīja, ka partijām šoreiz nav iespēju neapstiprināt šo vienošanos. Pretējā gadījumā iznāks, ka politiķi nostājoties pret vienošanos ar SVF, tādā veidā nostādot valsti vēl sliktākā situācijā. Arī viņš atzina, ka vienošanās ar SVF ir vispārīga, tajā neesot konkrētu samazinājumu konkrētām
nozarēm, taču “princips tur ir iekšā”. “Nav jau citas izejas, tā nauda ir jādabū,” sacīja politiķis.

Paredzams, ka pirmdien valdību veidojošās partijas savās sēdēs apstiprinās vienošanos ar SVF. Vienošanās tekstu, kas esot 14 lappuses garš, ir pilnvarots atklāt SVF. Latvijas valdība no savas puses SVF jau to ir pilnvarojusi darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!