Foto: LETA
Pārtikas produktu cenas Rīgas veikalos šogad ir bijušas stabilas, daļai produktu cenas pat samazinājušās, bet pieaugušas tikai dažiem produktiem, liecina lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra informācija.

Pēdējo trīs mēnešu laikā ir pieaugušas galda biešu cenas par 4% (no 0,21 lata par kilogramu (Ls/kg) martā līdz 0,22 Ls/kg jūnijā), kūpinātam cūkgaļas šķiņķim - par 3% (no 4,48 Ls/kg līdz 4,61 Ls/kg) un cūkgaļas karbonādei - par 2% (no 4 Ls/kg līdz 4,07 Ls/kg).

Savukārt visbūtiskākais cenu samazinājums šai laika periodā ir bijis sviesta un augu tauku maisījumam 72% par 10% (no 3,06 Ls/kg līdz 2,77 Ls/kg, rudzu maizei - par 8% (no 0,77Ls/kg līdz 0,72 Ls/kg), baltmaizei (batonam no kviešu miltiem) par 6% (no 1,02 Ls/kg līdz 0,97 Ls/kg ), rīsiem - arī par 6% ( no 0,88 Ls/kg līdz 0,82 Ls/kg) un 2% pienam un kefīram - samazinājās par 6% ( attiecīgi no 0,62 Ls/l līdz 0,58 Ls/l un 0,67 Ls/l līdz 0,63 Ls/l).

"Jau visu šo gadu Rīgas lielveikalos lielākajai daļai pārtikas produktu ir bijušās stabilas cenas vai tās pat samazinājušās. Cenu samazinājums veikalos galvenokārt ir bijis saistībā ar pasaules tirgus tendencēm un lielas daļas iedzīvotāju zemo pirktspēju. Sakarā ar iedzīvotāju zemo pirktspēju, veikali cenšas piedāvāt katrā produktu grupā kādu īpaši lētu produktu. Piemēram, tagad jau veikalos ir nopērkama rudzu rupjmaize pat par 48 santīmiem kilogramā, kaut gan lielāk daļa veikalu plauktos esošā rupjmaize maksā ap pusotru latu, kas ir vismaz trīs reizes dārgāk. Jāatzīmē, ka dārgā segmenta produkti gan lielākoties lētāki nepaliek," norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc.prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

"Arī turpmākajos mēnešos, ja negadās kādas lielas dabas katastrofas, nav gaidāms cenu kāpums lielākajai daļai produktu, bet varētu pat sekot cenu samazinājums. Pasaulē ir samazinājušās graudu cenas, kas ir pamats daudzu citu pārtikas produktu ražošanā. Neliels cenu pieaugums varētu piena produktiem", uzskata Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!