Foto: LETA

Iespējamie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) plāni kontrolēt lielveikalu lojalitātes kartes ir absurda - it īpaši, ja tiek attiecināta uz pārtikas mazumtirdzniecību, sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš uzsver, ka mērķis esot aplams jau pašā saknē, jo pārtikas pirkumi nespējot uzskatāmi parādīt nelegāli iegūto līdzekļu plūsmu.

"Otrkārt, šīs kartes nav reprezentatīvs informācijas avots. Pircējs, izmantojot vienu karti, var pirkt pārtiku gan sev, gan citiem ģimenes locekļiem, iespējams, vecākiem, vecvecākiem, kaimiņiem. Turklāt, tās ne vienmēr ir reģistrētas uz reāli eksistējošas personas vārda," norāda Krūzītis.

Asociācijas vadītājs akcentē - ja pircējs nevēlēsies dalīties savos pirkumu paradumos ar VID, viņš atteiksies no kartes izmantošanas. "Tādējādi visa VID iniciatīva, izlietotie resursi būs izšķiesti vējā," piebilst Krūzītis.

Lai arī Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija līdz šim dažādos veidos atbalstījusi VID darbību, cīnoties ar ēnu ekonomiku, šis šķietot galēji neefektīvs priekšlikums.

"Katrā ziņā tik, cik VID ir skaidrojis šo iniciatīvu, mums nav radusies pārliecība par tās jēgu. Redzam vienīgi kaitējumu - iejaukšanos pircēju privātajā telpā un risku, ka tirgotājiem tiks kavēta iespēja atalgot savus pircējus par lojalitāti. Savukārt pircēji divreiz padomās, pirms izmantos tirgotāju piedāvāto iespēju ērtāk un izdevīgāk veikt savus iepirkumus," brīdina Krūzītis.

Lielākie Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumi pauda neapmierinātību ar VID plāniem, izmantot lojalitātes karšu datus mantiskā stāvokļa pārbaudei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!