Foto: LETA

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) gaidīs risinājumus no Satiksmes ministrijas par dotāciju piešķiršanu zaudējumu kompensēšanai līdz 10.maijam un, ja atbilde netiks sniegta, ir gatava rīkot streikus, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina LPAA prezidents Pēteris Salkazanovs.

Patlaban divi uzņēmumi jau atrodoties uz bankrota sliekšņa.

Pēc Autotransporta direkcijas aprēķiniem, 2012.gada budžetā pietrūks astoņu miljonu latu, savukārt pērn uzņēmējiem nav atlīdzināti zaudējumi 1,8 miljonu latu apmērā. Nākamā gada budžetā turklāt nav piešķirti līdzekļi, lai pārvadātu valsts noteiktās pasažieru kategorijas ar atvieglotiem nosacījumiem, jeb sociālā spilvena nauda 12 miljonu latu apmērā.

Salkazanovs skaidroja, ka 10.maijā ir sasaukta LPPA valdes sēde, kura var arī pieņemt lēmumu par streiku sākšanu. Uz šo sēdi ir apsolījis ierasties Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, kuram būs jāsniedz atbildes uz jautājumiem, kā situācija tiks atrasināta. Viņš skaidro, ka pilnvarojumu rīkot streiku valdei devusi kopsapulce.

Viens no situācijas risinājuma variantiem varētu būt mainīt dotāciju piešķiršanas finanšu plānu, kas uzlabotu pārvadātāju situāciju, un trūkstošos līdzekļus valdība, veicot grozījumus likumā par budžetu, varētu piešķirt gada beigās, uzskata Salkazanovs.

Kā ziņots, Satiksmes ministrija skaidrojusi, ka līdzekļi pasažieru pārvadātājiem, lai kompensētu 2011.gadā nesegtos zaudējumus, tiks piešķirta - jautājums vien esot, cik un kad. Satiksmes ministrijā uzsver, ka kompensējamā summa svārstās no 1,7 līdz 1,9 miljoniem latu, taču tā tuvākajā laikā tikšot precizēta. Tāpat esot jālemj, no kura gada budžeta tiks kompensēti šie līdzekļi. Jautājumu izlemšot Ministru kabinets, taču Satiksmes ministrija un Latvijas Pašvaldību savienība aicinot to darīt pēc iespējas ātrāk, lai nozares uzņēmumiem šī iemesla dēļ nerastos problēmas ar maksātspēju.

Autotransporta direkcija savukārt, lai taupītu līdzekļus, sniedzot sabiedriskā pasažieru transporta pakalpojumus, ierosinājusi slēgt 37 dzelzceļa reisus.

Kā ziņots, šogad kopējais dotācijas apjoms sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, salīdzinot ar 2011.gadu, ir samazināts par pieciem miljoniem latu jeb 10%.

Pēdējo četru gadu laikā finansējums ir sarucis no 74,4 miljoniem latu 2008.gadā līdz 46,5 miljoniem latu 2012.gadā.

Autotransporta direkcija 2011.gadā aprēķināja un Satiksmes ministrija pārskaitīja sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai, lai kompensētu valsts budžeta dotācijas zaudējumus, 40,55 miljonus latu, tajā skaitā papildu dotācijas 245 524 latu apmērā plānošanas reģioniem nesegto zaudējumu kompensēšanai par 2010.gadu un daļējai zaudējumu segšanai par 2011.gadu.

Kompensācijas zaudējumu segšanai pārvadātājiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā, pārvadājot pasažierus ar 100% atlaidi, bija 10,8 miljonu latu apmērā, tajā skaitā papildu dotācijas no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2,2 miljonu latu apmērā.

Pārvadājumos ar autobusiem reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, par maksu pārvadāto pasažieru skaits ir pieaudzis par 0,17%, tādējādi saglabājot arī ieņēmumu pieaugumu par 1,2%.

Republikas pilsētu nozīmes maršrutos par maksu pārvadāto pasažieru skaits ir samazinājies par 3,46%, un līdz ar to ieņēmumi samazinājušies par 4,63%. Savukārt reģionālajos starppilsētu nozīmes pārvadājumos pa dzelzceļu par maksu pārvadāto pasažieru skaits būtiski nav mainījies - samazinājies par 0,2%, bet ieņēmumi pārskata periodā samazinājušies par 2,35%, salīdzinot ar 2010.gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!