Pirmdien septiņas būves gan Rīgā, gan Latvijas reģionos saņēma vides pieejamības balvu "Zelta kruķis".
Zelta kruķi – par humānām sabiedriskām būvēm

Kategorijā viesu mājas, kempingi un viesnīcas apbalvojumu saņēma Saulkrastu viesnīca "Minhauzena unda", kuru projektējis arhitektu birojs "Trīs labas lietas", savukārt par pieejamāko no sabiedriskās ēdināšanas iestādēm un veikaliem vērtētāji atzinuši tirdzniecības centru "Origo" Rīgā. Tā projekta autori ir arhitektu birojs "Sarma & Norde".

Kultūras, izklaides un sporta centru kategorijā "Zelta kruķi" saņēma Jūrmalas pilsētas muzejs, kuru pirms vairāk nekā desmit gadiem projektējusi Indra Grietēna. Saņemot apbalvojumu, viņa pauda prieku, ka atzinību guvusi ēka, kas projektēta laikā, kad par vides pieejamību vēl neviens nerunāja.

Par pieejamāko no sabiedriskā transporta termināļiem un pieturvietām atzīta Ventspils autoosta, kuras autori ir Andris un Aija Kokini, bet kategorijā "Medicīnas, sociālās aprūpes un izglītības iestādes" balvu ieguva Rēzeknes 6.vidusskola, kuras projektu radījuši Norvēģu arhitekti.

No finanšu izstādēm par pieejamāko atzīta un balvu saņēma VAS "Latvenergo" administratīvā ēka Rīgā. Tās projekta autors ir SIA "Arhitektonika". Kategorijā valsts un pašvaldību iestādes "Zelta kruķi" piešķīra Rēzeknes pilsētas domei, kuras projekta autors ir Andrejs Kuzmins.

Apvienības "Apeirons" prezidents Ivars Balodis, pasniedzot balvas, norādīja, ka nākotnē par normu ir jākļūst apziņai, ka jebkura ēka ir pieejama ikvienam. Vides pieejamības vērtēšanu un balvas "Zelta kruķis" pasniegšanu iecerēts veidot kā tradīciju un arī nākamgad labākie vides pieejamības paraugi tiks apbalvoti.

Kā ziņots, balvai tika pieteiktas 92 būves. Balvai "Zelta kruķis" varēja pieteikt laikā no 2001. līdz 2004.gadam celtas jaunbūves un atjaunotas ēkas. Konkurss par humānāko sabiedrisko būvi šogad izsludināts pirmo reizi, un ar mazliet ironiski nodēvēto balvu "Zelta kruķis" mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību šai aktuālajai problēmai.

Kā uzsver konkursa organizētāji, lai gan notiek strauja būvniecība un ēku renovācija, sabiedriskās ēkas ir lielā mērā sabiedrībai nepieejamas. Dažādas vides pieejamības problēmas - augsti sliekšņi, šauri lifti vai nepietiekami platas durvju ailes - apgrūtina pārvietošanos ne tikai cilvēkiem ratiņkrēslos, bet arī veciem cilvēkiem, māmiņām ar bērnu ratiņiem un citiem. Konkursu organizēja "Apeirons" kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību un Ekonomikas ministrijas Būvniecības departamentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!