Rīgas Balvas fonds (RBF) 12.novembrī Vāgnera zālē trešo reizi godinās un sveiks tos cilvēkus, kuri lielu daļu sava mūža ieguldījuši, lai Rīga būtu tāda kāda tā šodien ir, informēja fondā.
2004.gada Rīgas Balva piešķirta zinātniekam, profesoram Jānim Stradiņam par darbu ciklu "Rīga pasaules zinātņu vēsturē" un "Rīgas kultūrvēsturisko tradīciju izkopšana". Stradiņš visu mūžu vadījies no tēzes, ka vietējā zinātne ir Rīgas kultūrvēsturiska sastāvdaļa un tās attīstību Rīgā traktē kā vienotu vēsturisku procesu no viduslaikiem līdz mūsdienām.

Laureāta godā ir arī Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētnieks Māris Zunde, par darba kopumu "Rīgas vecpilsētas kultūrvēsturisko objektu dendrohronoloģiskā datēšana". Pētnieks izstrādājis Rīgas absolūto dendroloģisko skalu no 13. gs līdz 20.gs. Viņš Latvijā ieviesis un turpina attīstīt ļoti precīzu Rīgas vēsturisko ēku un citu seno būvju koka konstrukciju datēšanas metodi.

Par Rīgas tēla dokumentēšanu un Rīgas vārda nešanu pasaulē vairāk nekā 35 gadu garumā, kā arī par astoņiem fotoalbumiem par Rīgu balva piešķirta fotomāksliniekam Leonam Balodim.

Savukārt Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Finanšu institūta profesorei Lūcijai Kavalei balva piešķirta par ieguldījumu finanšu politikas un likumdošanas izpētē un izveidošanā, valsts ierēdņu un pašvaldību darbinieku izglītošanā par valsts budžeta, nodokļu un izdevumu vadības problēmām, kā arī par jauno speciālistu sagatavošanu finanšu un kredīta specialitātē.

Balvas ieguvēji saņems skulptūru lidojoša putna veidolā, kā arī 1 500 latu lielu naudas prēmiju un diplomu.

Šogad fonds ir iedibinājis arī jaunu apbalvojumu – Zelta un Sudraba diplomus. Zelta diploms pēc nāves piešķirts profesoram, Dr.iur. D.A.Lēberam par devumu Rīgas vācbaltiešu tradīciju uzturēšanā, kā arī par kultūras un zinātnes mecenātismu. Profesors, jurists Dītrihs Andrejs Lēbers bija izvirzīts kā kandidāts Rīgas Balvai, bet šinī vasarā viņš aizgāja mūžībā. Viņa apbalvojums Zelta diploms glabāsies Mencendrofa namā, viņa dibinātajā Domus Rigensis kā piemiņas zīme par lielo veikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!