Latvijas valsts proklamēšanas svētkos 18.novembrī Latvijas vēstnieks Krievijā Normans Penke pasniegs Triju Zvaigžņu ordeni Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķim, baltu un slāvu izcelsmes vēstures pētniekam Vladimiram Toporovam, informēja vēstniecība.
Toporovs, kurš specializējies baltu un slāvu izcelsmes un vēstures jautājumos, folkloristikā, mitoloģijā, valodniecībā, poētikā un literatūrzinātnē, apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas labā.

Toporovs bija viens no jaunās teorijas par baltu un slāvu valodu cilmi un attīstību autoriem, pētījis šo valodu vēsturi, arī latviešu mitoloģiju un folkloru, latviešu tautasdziesmas. Toporovs ir 30 monogrāfiju, 1500 publikāciju autors. Protestējot pret PSRS varas iestāžu rīcību Viļņā, 1991.gada janvārī, Toporovs atteicās no PSRS Valsts prēmijas par pētījumu "Pasaules tautu mīti".

Kopš 1990.gada Toporovs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis. Viņam piešķirts Viļņas Universitātes, Krievijas Humanitārās universitātes goda doktora grāds, viņš ir apbalvots ar Lietuvas Lielkņaza Ģedimina ordeni. Toporovs ir pirmais Aleksandra Solžeņicina literārās prēmijas laureāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!