Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome šodien apstiprināja Latvijas Pasta (LP) jaunos palielinātos tarifus, informēja regulatora Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Krūmiņa.
Jaunie tarifi stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Līdz ar šo lēmumu par iekšzemes vēstuļu līdz 20 gramiem sūtīšanu būs jāmaksā 22 santīmi līdzšinējo 15 santīmu vietā. Par 20-50 gramus smagu vēstuli LP iekasēs 28 santīmus, bet no 50 līdz 100 gramiem smagas vēstules sūtīšana maksās 40 santīmus.

Līdz 20 gramus smagu vēstuli uz Lietuvu un Igauniju varēs aizsūtīt par 30 santīmiem līdzšinējo 15 santīmu vietā. Lai nosūtītu analoga svara vēstuli uz citām Eiropas valstīm, būs jāmaksā 45 santīmi līdzšinējo 30 santīmu vietā. Par vēstules nosūtīšanu uz pārējām valstīm tiks iekasēti 55 santīmi līdzšinējo 40 santīmu vietā.

“LP ir gandarīts par SPRK izrādīto izpratni pasta tarifu paaugstināšanā un pozitīvo lēmumu šo tarifu apstiprināšanā, jo pretējā gadījumā pasts nevis veiktu uzņēmējdarbību, bet gan nodarbotos ar nerentablu pakalpojumu uzturēšanu saskaņā ar likumā noteiktajām Latvijas Pasta funkcijām garantēto monopoltiesību ietvaros,” sacīja LP ģenerāldirektors Gints Škodovs.

LP vadītājs uzsvēra, ka visos brīvā tirgus segmentos LP līdz šim pelnīja un pelnīs.

“Mums šobrīd ir prieks, ka šādi nopelnītie ienākumi nebūs jāziedo zaudējumu segšanai par valsts noteikto pakalpojumu nodrošināšanu,” sacīja Škodovs.

Gadījumā, ja regulators noraidītu LP tarifu projektu, uzņēmums nākamgad ciestu četrus miljonus latu lielus zaudējumus.

Kā norāda LP, jau ilgāku laiku valstī ir vērojams cenu un līdz ar to izmaksu kāpums, tas viss ir radījis arī nepieciešamību pārskatīt Vispārējo pasta pakalpojumu tarifus, kas ir nemainīgi spēkā no 1999.gada 1.janvāra. Visstraujāko izmaksu kāpumu pasta pakalpojumu nodrošināšanā LP ir novērojis tieši degvielas izmaksās. Pasts turpina ieviest motorizēto piegādi, lai paaugstinātu pasta sūtījumu piegādes drošību.

Pasta likums nosaka, ka pēc 2006.gada 1.janvāra samazināsies LP monopoltiesības - LP būs monopoltiesības pieņemt, pārsūtīt un izsniegt valsts robežās gan iekšzemes, gan starptautiskos vēstuļu korespondences sūtījumus, kuru svars nepārsniedz 50 gramu, līdz ar to monopoltiesības korespondencei samazinās no 100 gramiem uz 50 gramiem. Sākot ar 2009.gadu pasta nozare tiks atvērta brīvai konkurencei.

Škodovs atzina, ka jauno tarifu sagatavošanas process nebija viegls, jo uzņēmums reti maina tarifus, tādējādi tam trūkst pieredzes šajā jomā. Jūlijā iesniegtā tarifu projekta precizēšanu, palielinot tarifu pieaugumu, Škodovs skaidroja ar vēlmi sagatavoties pārejai uz eiro - jaunie tarifi izstrādāti, lai tos būtu iespējams pārrēķināt Eiropas kopējās valūtas mērvienībās.

Līdzšinējie pasta pakalpojumu tarifi ir spēkā kopš 1999.gada janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!