Foto: Publicitātes foto
Latvijas Pasta nodaļās turpmāk auto vadītāja apliecību neuzskatīs par oficiālu dokumentu un sūtījumus ar to izņemt nevarēs, otrdien ziņo LNT raidījums "900 sekundes".

To paredz iepriekš pieņemti valdības noteikumi, un jaunā kārtība pasta nodaļās būšot spēkā no 1.aprīļa. Pastā par personu apliecinošu dokumentu tiks uzskatīta tikai pase un ID karte.

Auto vadītāja apliecību īpašnieku ir krietni vairāk par ID karšu īpašniekiem. Ja cilvēki nolems masveidā reģistrēties ID kartēm, tas nozīmēs arī ieņēmumus valsts budžetam, norāda raidījums.

Kā informē Latvijas Pasts, atbilstoši šobrīd spēkā esošajiem pasta jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem Latvijas Pastam konkrētajā situācijā nav brīvu izvēles iespēju izsniegt sūtījumus uz citu dokumentu pamata kā tikai personu apliecinošiem dokumentiem, kas Latvijas Republikā ir pase un personas apliecība.

Pasta nozarei ir noteikts regulējums, kas izriet no Pasta likuma un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem. Iepriekš spēkā esošo Ministru kabineta noteikumu redakcija noteica, ka ierakstītus pasta sūtījumus un pasta sūtījumus par apdrošinājuma summu līdz 100 latiem iedzīvotājiem var izsniegt, ja tiek uzrādīts personu apliecinošs dokuments vai jebkurš cits dokuments, kurā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un kurā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un personiskais paraksts. Tas nozīmē, ka uzrādīšanai derēja arī autovadītāja apliecība.

Savukārt 2013.gada 13.augustā, uz Pasta likuma pamata pieņemtie noteikumi paredz, ka pasta komersants izsniedz pasta sūtījumu adresātam tikai tad, ja tiek uzrādīts personu apliecinošs dokuments. Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu Latvijā personu apliecinoši dokumenti ir tikai pase un personas apliecība. Attiecīgu atgādinājumu par šādu normu spēkā esamību visām ministrijām bija izplatījusi Iekšlietu ministrija, un Latvijas Pasts to pagājušajā gadā saņēma no Satiksmes ministrijas.

Ja kāds sūtījums tiktu izsniegts uz likumam neatbilstoša dokumenta pamata, uzņēmumam nāktos segt cietušās puses zaudējumus. Tajā pašā laikā Latvijas Pasts ir ieinteresēts, lai klientiem saņemt sūtījumus būtu maksimāli ērti un vienkārši, tāpēc uzņēmums sagatavojis priekšlikumu Satiksmes ministrijai rosināt grozījumus noteikumos par prasībām ierakstīto un apdrošināto sūtījumu izsniegšanai, paredzot, ka sūtījumus vērtībā līdz 150 eiro būtu iespējams izsniegt arī uz cita dokumenta pamata, ja vien tajā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un tajā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un paraksts.

Raidījums arī secinājis, ka jebkura valsts un arī privātā iestāde var nolemt atteikties personas identifikācijai izmantot autovadītāja tiesības.

Pēdējo divu gadu laikā valstī izsniegtas 300 000 ID kartes un ap 800 000 auto vadītāja apliecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!