Foto: F64
Šajā apkures sezonā pašvaldības apsaimniekotajos namos siltuma piegāde tiks nodrošināta visiem iedzīvotājiem, arī parādniekiem, tāpēc maksājošajiem rīdziniekiem par kaimiņu parādiem ciest nevajadzēs, sola pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks".

"Tām ēkām, kas siltumam tika pieslēgtas pagājušā rudenī, siltums būs arī šoruden," sola pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" vadītājs Ervins Straupe. Pērn no aptuveni 4300 pašvaldības uzņēmuma pārraudzībā esošajiem namiem siltums netika pieslēgts trim mājām - vienā norisinājās remonts, otrā iedzīvotāji no apkures atteicās paši, bet trešā bijusi kopmītņu tipa daudzdzīvokļu māja, kurā 50 iedzīvotāju uzkrājuši ap 60 000 latu parādu. 2010.gads nav bijis pirmais gads, kad mājai apkure netika pieslēgta.

Situācija pašvaldības uzņēmuma apsaimniekotajās mājās būtiski nav mainījusies - tajās dzīvojošo rīdzinieku parādi par visa veida komunālajiem pakalpojumiem joprojām turas ap 20 miljoniem latu, tomēr Straupe uzsver - kaut arī siltuma tarifi pērn pieauguši par 10%, situācija pasliktinājusies tikai par 2%.

No kopējās summas apmēram četri miljoni nav samaksāti par apkuri, divus miljonus rīdzinieki ir parādā par ūdeni.

"Rīgas namu pārvaldnieks" neplāno ķerties pie radikāliem risinājumiem un piedzīt parādus ar inovatīvām metodēm. "Pie parādniekiem neviens ar gludekli nav braucis, nebrauc un nebrauks!" uzsvēra Straupe. "Nav universālas receptes, kā uzlabot maksājumu disciplīnu. Varam darīt tikai to, ko pieļauj parādu piedziņas likumdošana, bet valsts un Saeima mēģina parādnieku dzīvi atvieglot," skaidroja uzņēmuma vadītājs.

Vispirms pārvaldnieks ar parādniekiem mēģina panākt mierizlīgumu individuālās sarunās, piedāvājot maksājumus ar atliktiem termiņiem, soda procentu atlaides atkarībā no apstākļiem. Tomēr, ja parādnieks neliekas ne zinis un izvairās, uzņēmums vēršas tiesā.

"Parādnieki ir "Rīgas namu pārvaldnieka" problēma, un to dēļ maksātājiem nevajadzēs ciest," teica Straupe.

Pašvaldības uzņēmuma apsaimniekotajās mājās par siltuma pieslēgšanu lemj "Rīgas namu pārvaldnieks", kas dod rīkojumu "Rīgas siltumam". Lai varētu uzsākt apkures sezonu, uzņēmums izsludinājis iepirkuma konkursu piecu miljonu latu overdrafta piesaistei apgrozāmo līdzekļu piesaistei.

Vienotā kapitālsabiedrība "Rīgas namu pārvaldnieks" izveidota 15 iepriekšējo namu pārvalžu sapludināšanas ceļā un oficiāli tika reģistrēta pagājušā gada 29.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!