Foto: LETA

Augusta pirmajās dienās pabeidzot konsultācijas ar pašvaldībām, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) atzīst, ka sākotnējā piedāvājumā būs izmaiņas, lai gan pagaidām netiek atklāts, kuru pašvaldību nākotni tās varētu skart.

"Negribu teikt, kuras teritorijas tas šobrīd skar vai neskar, jo mēs šobrīd strādājam ar datiem," pirmdien portālam "Delfi" sacīja ministrs par pieļaujamām izmaiņām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sākotnēji piedāvātajā jaunajā novadu kartē.

Tas varētu skart gan Pierīgu, gan citas vietas. "Pēc divām nedēļām, kad būsim pabeiguši šo darbu, nāksim klajā ar savu piedāvājumu. Pieļauju, ka būs izmaiņas, bet tā nebūs divdesmit izmaiņas," sacīja ministrs piebilstot, ka jau sākotnēji bija skaidrs, ka izmaiņas ir iespējamas, ja dati un analīze to pamato.

Šonedēļ ministrs sāks tikšanās ar novadu iedzīvotājiem. Runājot par reformas tālāko gaitu, ministrs skaidroja, ka pēc divām nedēļām būs tapis konceptuāls likumprojekts un sāksies oficiālais saskaņošanas ar organizāciijām un ministrijām process. Domājams, ka reformas projekts oktobrī būs apstiprināts valdībā un tālāk jau nonāks Saeimā.

"Saeima ir devusi uzdevumu izstrādāt līdz decembrim. Pagaidām ejam ar apmēram mēnesi rezervi," saka ministrs, skaidrojot, ka tas ir svarīgi no tāda viedokļa, lai pēc reformas pieņemšanas pašvaldībām ir pietiekami daudz laika veikt jauno novadu izveidošanai nepieciešamos darbus.

Pirmdien ar ministru Pūci tikās arī Valsts prezidents Egils Levits, pārrunājot arī administratīvi teritoriālās reformas aktualitātes, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents uzsvēris, ka saredz iespēju, kā nodrošināt pakalpojumu kvalitāti reģionos un vienlaicīgi saglabāt dažādu Latvijas vietu identitātes, piederības un kultūrvēsturisko nozīmību.

Pēc prezidenta domām, ir svarīgi, ka arī iedzīvotāju skaita ziņā mazās Latvijas apdzīvotajās vietās ir iespējams lemt par savām lokālām lietām, reformas gaitā deleģējot augstākai pašvaldību pārvaldībai tās funkcijas, kurās pie maza iedzīvotāju skaita nevar garantēt kvalitatīvu pakalpojumu un kur nepieciešams plašāks novadu pārrobežu kopskats.

Pūce informēja Levitu par savu diskusiju gaitu ar 114 pašvaldībām 30 Latvijas vietās par administratīvi teritoriālo reformu, pārrunājot ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem reformas argumentus un aktualitātes.

Sarunā prezidents pārrunāja arī nepieciešamību nākotnē ar politiskajām partijām izdiskutēt jautājumu par iespēju pašvaldību vēlēšanās startēt ārpus partijām esošiem cilvēkiem, tajā skaitā vēlēšanu apvienību ietvaros.

Pūce tikšanās laikā iepazīstināja prezidentu ar VARAM darbu pie jaunā pašvaldību likuma, kurā arī tiks iekļauta arī atsevišķa sadaļa par galvaspilsētu. Likumu VARAM plāno iesniegt Saeimā 2020. gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!