Foto: DELFI
Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto likumprojektu, kas paredz pašvaldībām tiesības ierosināt un aizliegt ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā, informē ZM.

Likuma grozījumu projektā noteikts, ka pašvaldība pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā.
„Zemkopības ministrijas izstrādātie grozījumi dos iespēju jebkurai no pašvaldībām noteikt aizliegumu savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus, ja kaut vai tikai viens pagasta iedzīvotājs šādu iesniegumu iesniegs un pašvaldība nesaņems iebildumus no saviem lauksaimniekiem. Ja šo iespēju izmantos pilnīgi visas Latvijas pašvaldības, tad visa Latvijas teritorija iegūs ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizlieguma zonas statusu,” skaidro ZM Pārtikas departamenta direktore Arlita Sedmale.

Paredzēts, ka pašvaldība aizliegumu var noteikt uz laiku, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Ja pašvaldība nolēmusi pieņemt iedzīvotāju pieteikumus par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu, tā informē sabiedrību, publicējot paziņojumu par nodomu noteikt aizliegumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un pašvaldības izdotajā laikrakstā. Ja tāda nav, tad paziņojumu publicē citā vietējā laikrakstā, norādot teritoriju, kurā paredzēts noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai. Tāpat paziņojumā norāda sabiedrības viedokļu, priekšlikumu un iebildumu sniegšanas vietu un termiņu. Priekšlikumi un iebildumi jāiesniedz ne mazāk kā 30 dienu laikā no paziņojuma publicēšanas brīža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!