Turpmāk noziegumos apsūdzētie pašvaldību deputāti mandātu varēs nolikt uz laiku, paredz otrdien valdības apstiprinātie grozījumi likumā par pilsētas, domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu.

Saskaņā ar grozījumiem, ja pašvaldības deputāts Kriminālprocesa likumā noteiktā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa vai veselības stāvokļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdē, viņa vietu ieņem vēlēšanu sarakstā nākamais kandidāts, bet pēc situācijas atrisinājuma aizvietotais deputāts varēs atsākt veikt savus pienākumus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija grozījumu anotācijā, ka šādas izmaiņas ir nepieciešamas gadījumos, kad deputāta vai pat deputātu ilgstošas prombūtnes dēļ ir apgrūtināts visas domes darbs. Līdz ar grozījumiem būs nodrošināts, ka visu laiku domē būs likumā noteiktais deputātu skaits – atbilstošs politisko spēku samēram vēlēšanās gūtajiem rezultātiem.

Trīs mēneši kā robeža noteikta, jo jau minētajā likumā norādīts, ka deputāta, kurš vairāk nekā trīs reizes pēc kārtas neattaisnoti kavējis domes sēdes, pilnvaras ir anulējamas.

Grozījumiem vēl jāgūst atbalsts Saeimā, un tad tie varēs stāties spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!