No šā gada septembra tie pašvaldību sociālie darbinieki, kuri strādā ar ģimenēm un bērniem, no valsts budžeta līdzekļiem saņems 124 latus mēnesī kā daļēju atalgojumu mērķdotācijas veidā, informē Labklājības ministrija (LM).
LM norāda, ka piemaksu piešķiršanu paredz otrdien valdībā apstiprinātie noteikumi. Mērķdotācijas tiek piešķirtas, lai stimulētu sociālos darbiniekus strādāt savā profesijā.

Lai saņemtu šo atalgojumu, sociālajiem darbiniekiem ir jābūt atbilstošai izglītībai sociālā darba jomā - otrā līmeņa profesionālajai augstākajai vai akadēmiskajai, vai arī jāmācās atbilstošā studiju programmā.

Mērķdotācijas apjoms vienam sociālajam darbiniekam plānots 124,09 lati mēnesī, tajā skaitā 24,09 lati valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Patlaban sociālajiem darbiniekiem algu maksā no pašvaldības budžeta, turklāt katra pašvaldība sociālo darbinieku atalgojumu nosaka pati.

Pagājušajā gadā ir strādājušas vairākas darba grupas, kuru ietvaros LM ir aptaujājusi pašvaldības, lai noskaidrotu galvenos iemeslus, kas kavē sociālā darba attīstību. Kā vienu no iemesliem pašvaldības minējušas nespēju nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu sociālajiem darbiniekiem.

Šā gada janvārī LM aptaujāja pašvaldības, lai noskaidrotu to sociālo darbinieku skaitu, kas atbilst minētajiem kritērijiem. Iegūtie dati liecina, ka 67 pašvaldībās ir 165 sociālie darbinieki, kuri strādā ar ģimenēm un bērniem un kuri mācās vai ir ieguvuši izglītību sociālā darba jomā.

2006.gadā pašvaldībās strādāja 1704 sociālā darba speciālisti, no kuriem 510 bija sociālā darbinieka kvalifikācija, bet nepilni 30% studēja kādā no augstākās izglītības mācību iestādēm, lai iegūtu sociālā darba speciālista izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!