Foto: DELFI

Šajās pašvaldību vēlēšanās partija "Vienotība" sola cīnīties par katru novadu, žurnālistiem uzsvēra partijas valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

"Vienotību" pašvaldību vēlēšanās pārstāvēs 825 deputātu kandidāti 58 pašvaldībās. Partija būs pārstāvēta visās deviņās republikas pilsētās, ieskaitot apvienotos sarakstus Rēzeknē un Ventspilī. Visplašāk – ar 29 sarakstiem – politiskais spēks būs pārstāvēts Vidzemē, Kurzemē partija apstiprinājusi sešus, Zemgalē – 11, bet Latgalē trīs pašvaldību deputātu kandidātu sarakstus.

Piebalgs pauda gandarījumu par to, ka vairāk nekā 800 kandidātu vidū šajās pašvaldību vēlēšanās aptuveni puse ir partijas biedru, bet otra puse ir partijas atbalstītāji. "Tik liela un nozīmīga partijas atbalstītāju iesaiste vēlēšanās liecina, ka mūsu partija ir dzīva, tai ir potenciāls un spēks," preses konferencē norādīja Piebalgs.

Preses konferencē par partijas plāniem stāstīja Piebalgs, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, uzņēmējs, bijušais Reformu partijas līderis Edmunds Demiters, kā arī Rīgas mēra amata kandidāts, Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis.

"Talsos dzīvoju no 18 gadu vecuma, man te ir ģimene, esmu uzaudzinājis dēlus, māja," savu vēlmi kandidēt pašvaldību vēlēšanās Talsos, kur sarakstā būs ar otro kārtas numuru, pamatoja Demiters. "Jaunieši aizbrauc, iegūst izglītību, neatbrauc atpakaļ. Iedzīvotāju skaits sarūk, esam palikuši ap 32 tūkstošiem, līkne iet uz leju," teic talsenieks. Politiķis norādīja, ka, lai arī "iepriekšējā dome vismaz pēdējos astoņus gadus darījusi visu pēc labākās sirdsapziņas", tomēr tas darīts "pēc savas saprašanas".

Demiters pauda viedokli, ka pašreizējā Talsu vadība mēģina iegūt vēlētājus, koncentrējoties uz attiecīgu mērķauditoriju. "Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, seniores tiek izdancinātas. Nākošais ir skolas. Skolnieku vecāki ir ļoti plaša auditorija, ar kuru jāstrādā. Kā strādā šeit? Labākais tonis ir gānīties par [izglītības ministru Kārli] Šadurska kungu, jo tas nozīmē, ka pašvaldības deputāts turēsies līdz pēdējam, vienalga kāds līmenis un cik bērnu skolās. Bet neviens neliek uzsvaru uz to, kā attīstīt pašvaldībās uzņemējdarbību. Un tā ir mana sadaļa," apgalvoja Demiters.

"Mēs esam tā pašvaldība, kur nāk klāt, iedzīvotāju skaits, par ko priecājamies. Bet tie izaicinājumi, kas ar to nāk kopā, ir nopietni," žurnālistiem teica Čudars. Politiķis pauda uzskatu, ka ir nepieciešami ieguldījumi izglītībā un infrastruktūrā. "Mēs vairāk dancojam, nekā domājam par uzņēmējiem," minēja Salaspils novada domes priekšsēdētājs. Čudars norādīja, ka jādara viss iespējamais, lai uzņēmēji būtu nodrošināti ar labu infrastruktūru, kas iekļautu arī ceļu sakārtošanu un remontēšanu. "Ar to mēs kļūtu bagātākas arī kā pašvaldības," teica politiķis.

Čudars Salaspils mēra amatā ir astoņu gadus. "Kandidēju vēl, tāpēc ka izaicinājumi ar katru reizi ir citi un prasa citus risinājumus. Ar "Vienotību" to varam izdarīt," pauda Čudars.

"Šis ir mans pirmais termiņš priekšsēdētāja amatā. Kandidēšana nozīmētu iesāktā darba turpināšanu," žurnālistiem apgalvoja Rozenbergs. Politiķis pauda uzskatu, ka "pašvaldību pamatā ir tā iedzīvotāji". Cēsis ir viena no tām pilsētām, kur arī samazinājies cilvēku skaits, tādēļ būtu jāstrādā uz cilvēku piesaistīšanu. "Bet pēdējā laikā redzam ģimenes, kas atgriežas gan no ārzemēm, gan Rīgas atpakaļ uz Cēsīm," teic politiķis.

Rozenbergs norādīja, ka Cēsis ir saistošas "pilsētvides, drošības, vides" aspektā, bet "jāpiestrādā" būtu pie uzņēmējdarbības vides un mājokļa jautājumiem. "Ja runā par izglītību, tad esam gandarīti par to, kas mums ir kvalitātes ziņā, bet profesionālā izglītība ir sāpīgā joma, uz kuru vēlamies likt uzsvaru," teica Rozenbergs, piebilstot, ka profesionālās skolas ir kā "mazās augstskolas", sakot, ka cer uz atbalstu no valsts puses.

"Vēlamies kļūt par draudzīgu pašvaldību iedzīvotājiem un uzņēmējiem," pauda Rozenbergs, uzsverot, ka ikvienam pilsētas iedzīvotājam būtu jājūtas līdzīgi kā bankā vai citā iestādē, kur "ikviens klients justos novērtēts un apkalpots".

"Uzskatu, ka Latvijas turpmākā izaugsme cieši atkarīga no Rīgas izaugsmes," žurnālistiem teica Ķirsis.

"Katram no viņiem ir sava programma un pieeja pašvaldību vēlēšanās. Mūs vieno kopīgi principi par to, kā strādā "Vienotība", kā arī sapratne par to, kas strādā iedzīvotājiem," par partijas kandidātiem dažādās pašvaldībā teica Piebalgs.

Partijas vadītājs arī norādīja, ka "Vienotība" piesaistījusi daudz jaunu biedru, arī tādus, kas gados ir daudz jaunāki. "Tā ir atjaunināta "Vienotība", kas, no vienas puses, saglabā savu decentralizāciju, bet, no otras puses, iegūst jaunu seju," teica Piebalgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!