Lai apvienotu nākamgad gaidāmās pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanas, Saeima ceturtdien steidzami galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, kas nosaka, ka pašvaldību vēlēšanas turpmāk notiks nevis marta otrajā sestdienā, ka tas ir bijis līdz šim, bet gan jūnija otrajā sestdienā.
Saskaņā ar spēkā esošo likuma redakciju Eiropas Parlamenta vēlēšanām jānotiek jūnija otrajā sestdienā. Tā kā šo datumu Latvija nevar mainīt, jo vēlēšanas notiek visās Eiropas Savienības dalībvalstīs vienlaikus, tad valdība nolēma un Saeima atbalstīja nākamgad plānoto pašvaldību vēlēšanu datuma mainīšanu – no marta otrās sestdienas uz jūnija otro sestdienu.

Tādejādi ik pēc 20 gadiem, kad sakritīs Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanas, tās tiks rīkotas vienlaicīgi, tādējādi samazinot vēlēšanu rīkošanai nepieciešamos administratīvos un finanšu resursus. Vēlēšanu apvienošanas rezultātā tiks veicināta vēlētāju aktivitāte gan Eiropas Parlamenta vēlēšanās, gan pašvaldību vēlēšanās, norādīts likumprojekta anotācijā.

Saeima ceturtdien arī noraidīja apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) priekšlikumus grozījumiem likumā, kas ļautu nepilsoņiem vēlēt nepilsoņiem, kas pastāvīgi Latvijā ir nodzīvojuši ne mazāk kā trīs gadus.

PCTVL ierosināja arī ļaut nepilsoņiem, kas Latvijā nodzīvojuši ne mazāk kā piecus gadus startēt pašvaldību vēlēšanās, taču arī šo priekšlikumu Saeimas deputāti noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!