Foto: DELFI
Patentu valde (PV) izvērtē, vai reģistrēt Rīgas domes izdomāto zīmolu "Rīgas marka" uz galvaspilsētas mēra Nila Ušakova (SC) padomnieka Ērika Teilāna vārda, portālu "Delfi" informēja valdē.

Teilāns septembrī, neilgi pēc tam, kad Rīgas dome paziņoja par ieceri virzīt Latvijas produktus Krievijas tirgū ar vienotu zīmolu "Rīgas marka", ir pieteicis reģistrācijai preču zīmes "Rīgas Marka", "Riga's Mark" un "Рижская Марка". Dome iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka tas darīts tāpēc, ka Teilānam kā privātpersonai ir vieglāk nokārtot formalitātes – pašai RD pirms dokumentu PV iesniegšanas būtu par šo jautājumu jālemj domes sēdē. Teilāns esot apliecinājis gatavību jebkurā brīdī nodot reģistrētās preču zīmes Rīgas domei.

Patentu valde portālu "Delfi" informēja, ka Teilāns ir iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus un izpildījis visas formālās prasības, tāpēc PV viņa pieteikumu ir akceptējusi. Tomēr prasītās preču zīmes uz Teilāna vārda vēl nav reģistrētas, jo PV ir pieprasījusi viņa skaidrojumu par vairākiem jautājumiem. Tajā skaitā Teilānam lūgts izskaidrot nolūkus, kādēl viņš vēlas reģistrēt tieši šādu preču zīmi. Kā skaidroja valdē, PV vadījusies no publiski pieejamās informācijas, ka zīmolu "Rīgas marka" Krievijas tirgū vēlas virzīt Rīgas dome, tāpēc vēlējusies noskaidrot Teilāna motīvus, jo likums PV ļauj atteikt reģistrāciju, ja iesniedzēja rīcība saskatāmi negodīgi nolūki.

Tāpat Patentu valde vērtēs, vai zīmols "Rīgas marka" vispār atbilst preču zīmes jēdzienam pēc būtības. Preču zīmes uzdevums ir identificēt produktu ar konkrētu ražotāju, norāda PV.

Galīgo lēmumu PV pieņems pēc Teilāna atbildes saņemšanas. Pagaidām viņa skaidrojums PV nav iesniegts.

Jau vēstīts, ka pērn rudens sākumā Ušakovs paziņoja par ieceri izveidot vienotu zīmolu - "Rīgas tirdzniecības marka" – ar kuru būtu atpazīstamas Latvijas preces Krievijas tirgū.

Maskavā jau ir runāts par Latvijas produkcijas loģistiku, par iespēju tirgos izveidot speciālās vietas, kur tirgotu "Rīgas tirdzniecības markas" preces, tāpat pārrunāta šo preču nonākšana Maskavas lielveikalu tīklu plauktos. Markai varēs pievienoties ne tikai Rīgas, bet visas Latvijas pārtikas uzņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!