Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pašreiz nav plānots paplašināt Covid-19 testēšanas algoritmu, tādējādi iekļaujot tajā noteiktas profesijas, kā tas bija pavasarī, pavēstīja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Anna Strapcāne.

Vaicāta, vai ministrija neplāno noteikt kādas sabiedrības grupas, kuras būtu testējamas prioritāri, ja tas nepieciešams drošai profesionālo pienākumu pildīšanai, VM pārstāve norādīja, ka patlaban šādas ieceres nav, bet, ja situācija mainīsies un speciālisti rosinās izmaiņas attiecībā uz kādu grupu, tad tiks pārskatīts arī testēšanas algoritms.

Vienlaikus VM uzskata, ka esošais algoritms nodrošina, ka valsts apmaksāta testēšana ir mērķtiecīga - tā ir pieejama ikvienam, ja ir saslimšanas simptomi vai epidemioloģiskas indikācijas, ko arī izvērtē ģimenes ārsts. Tāpat Slimību profilakses un kontroles centrs izvērtē, kuros gadījumos ir epidemioloģisks pamats plašu testēšanu veikt uzņēmumos, skolās un citās iestādēs.

Testēšana tiek nodrošināta arī ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes centros, kur ir cilvēki riska grupās.

Vadoties pēc ministrijā paustā, testēšanas punktos visā Latvijā pašlaik rindu neesot un ikviens, iepriekš pierakstoties, var operatīvi veikt testu tajā pašā vai nākošajā dienā un arī savlaicīgi saņemt rezultātus.

Jau ziņots, ka iepriekš tika mainīts Covid-19 testēšanas algoritms, nosakot, ka tos par valsts līdzekļiem vairs nevarēs veikt jebkurš pat bez Covid-19 raksturīgiem simptomiem. Līdz ar to tika ieviests nosacījums, ka valsts apmaksāta Covid-19 testa veikšanai ir nepieciešams ģimenes ārsta vai attiecīgā ārstējošā ārsta nosūtījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!