Foto: LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) mērķis būtu palīdzēt no emigrācijas atgriezties 100 tūkstošiem aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju, taču sapnis - veicināt vismaz puses aizbraukušo atgriešanos valstī, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Līdz ar ekonomikas pieaugumu Latvijā rodas nepieciešamība pēc papildus darbaspēka, it īpaši atseviškās nozarēs, kas piedzīvo straujāko attīstību, piemēram, informācijas tehnoloģiju un būvniecības jomās. Šajās jomās pašlaik vērojams darbaspēka deficīts, jo daudzi prasmīgi strādnieki aizbraukuši peļņā uz ārzemēm, sacīja Pavļuts.

Ministrs jau iepriekš atzīmējis, ka, aktualizējoties darbaspēka trūkuma problēmām, kā iespējams risinājums minēta imigrācija - darbaspēka piesaistīšana no citām valstīm. Savukārt reemigrācija, neskatoties uz lielo no Latvijas aizbraukušo iedzīvotāju skaitu - 213 tūkstoši cilvēku desmit gadu laikā, nav nopietni aplūkota.

Reģistrētā bezdarba līmenis jūlija beigās bija 11,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Jau vēstīts - šogad no ārvalstīm uz pastāvīgu dzīvi Latvijā pārcēlušies 1750 Latvijas pilsoņu, kas par 300 vairāk kā visa pagājušā gada laikā, un šī tendence turpina pieaugt, iepriekš uzrunā tautiešiem ārzemēs norādījis premjers Valdis Dombrovskis (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!