Foto: DELFI

Saistībā ar vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju un sertifikātu viltošanu medicīnas jomas profesionālās organizācijas tiks aicinātas šo jautājumu nopietni pārrunāt nozares iekšienē, aģentūrai LETA pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks piektdien žurnālistiem atklāja, ka ir aizturētas personas, tostarp divas medicīnas māsas, kuras organizējušas vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju vairākiem simtiem iedzīvotāju.

Ministrs šajā sakarā uzsver, ka ir nepiedodami, ka mediķis var iesaistīties noziedzīgā rīcībā pret pacienta un kopumā pret sabiedrības veselību. Tāpat politiķis izsaka pateicību tiesībsargājošajām iestādēm par darbu, piebilstot, ka veselības nozare turpinās iesākto sadarbību.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča uzsvēra, ka negodprātīgos un mantkārīgos nolūkos realizētas darbības ir nepieļaujamas un apdraud sabiedrības drošību.

"Valsts visiem iedzīvotājiem nodrošina vakcināciju pret Covid-19 bez maksas, pakalpojuma saņemšana ir ērta, turklāt iedzīvotājiem ir pieejamas dažādu ražotāju vakcīnas. Aicinām iedzīvotājus izmantot dotās iespējas pasargāt sevi un tuvākos, izvēloties vakcinēties, nevis nelikumīgā ceļā iegūt digitālos sertifikātus, apdraudot līdzcilvēku un sabiedrības veselību!" pauž nodaļas vadītāja.

Juhņēviča arī izsaka pateicību tiesībsargājošām institūcijām par līdz šim paveikto, piebilstot, ka viņas vadītāj nodaļa aktīvi sadarbojas un turpinās to darīt saskaņā ar iepriekš izstrādātu algoritmu. Tāpat nodaļas vadītāja aicina iedzīvotājus arī turpmāk ziņot par līdzīgiem gadījumiem gan VP, gan KNAB, gan Veselības inspekcijai.

Kā vēstīts, Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde augusta sākumā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī par fiktīvas vakcinācijas veikšanu kādā vakcinācijas centrā aizturēja 1972., 1974., un 1976.gada dzimušas sievietes, tai skaitā arī medicīnas māsu, aģentūru LETA informēja VP.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka šīm sievietēm bija sadalītas lomas. Divas sievietes organizēja personu, kuras nevēlas vakcinētas, bet ir gatavas maksāt, lai saņemtu Covid-19 sertifikātu, meklēšanu, kā arī naudas pieprasīšanu un pieņemšanu. Savukārt vakcinācijas centra medmāsa imitēja vakcīnas injekciju personām, kuras bija samaksājušas par Covid-19 sertifikātu un ieradušās vakcinācijas vietā ar iepriekš sagatavotu zīmīti.

Prettiesiski saņemtie naudas līdzekļi tika sadalīti starp grupas dalībniekiem. Par fiktīvo vakcināciju katru reizi no personām tika pieprasīti un saņemti 200 eiro.

Pie personām tika veiktas kratīšanas, kā rezultātā izņemti naudas līdzekļi ap 10 000 eiro, kas, iespējams, iegūti noziedzīga nodarījuma rezultātā un citi izmeklēšanā svarīgi priekšmeti. Turklāt vienai aizturētajai personas ir izņemta un arestēta "Nissan" markas automašīna, kura, iespējams, ir iegādāta par noziedzīgo darbību rezultātā iegūtajiem līdzekļiem.

Visas trīs personas atzītas par aizdomās turētajām un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā liegums strādāt Covid-19 vakcinācijas centros. Policijai ir pamats uzskatīt, ka minētajā kriminālprocesā, imitējot vakcināciju, faktiski neievadot vakcīnu, vismaz 200 personas ir ieguvušas Covid-19 sertifikātu par pirmās potes saņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!