Foto: LETA
Partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) premjera amatam nominējusi Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Tatjanu Ždanoku, portālu "Delfi" informēja PCTVL preses sekretāre Alise Djomina.

Djomina informēja, ka PCTVL valdes sēdē sestdien nolemts par partijas kandidāti Latvijas Ministru prezidenta amatam nominēt Ždanoku, kas ir arī PCTVL valdes līdzpriekšsēdētāja. Pirmdien Ždanoka jaunajā statusā rīko preses konferenci PCTVL biroja telpās.

Ždanoka, kas EP strādā jau otro sasaukumu pēc kārtas, darbojas Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupā. Par savām prioritātēm EP diplomētā matemātikas doktore Ždanoka izvirzījusi "reģionu iedzīvotāju interešu un Eiropas minoritāšu tiesību aizstāvību".

2002.gadā pirms 8.Saeimas vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) svītroja Ždanoku no Tautas saskaņas partijas saraksta, pamatojoties uz Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) informāciju un Augstākās tiesas spriedumu, ar kuru atzīts, ka Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā. Šādas personas par kandidātiem pieteikt liedz Saeimas vēlēšanu likums.

Ždanoka savulaik bijusi Augstākās Padomes deputāte, pārstāvot Interfronti, paralēli bijusi arī Rīgas pilsētas padomes deputāte. 5. un 6.Saeimā viņa bija Saeimas frakcijas "Līdztiesība" konsultante. 1997.gadā no politiskās organizācijas "Kustība par sociālo taisnīgumu un līdztiesību Latvijā" saraksta Ždanoka ievēlēta Rīgas domē.

Ždanoka ir arī PCTVL lielākā ziedotāja – saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja mājaslapā pieejamo datu bāzi, šogad viņa partijai ziedojusi 18 244,88 latus. Tas nedaudz pārsniedz 18 tūkstošus latu, kas ir maksimālā summa, ko persona partijai var ziedot vienā gadā.

No sešiem spēkiem, kas socioloģiskajās aptaujās balansē uz iekļūšanai Saeimā nepieciešamās piecu procentu barjeras, PCTVL ir pēdējais, kas nosauc premjera kandidātu. "Saskaņas centrs" nominējis SC Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču, "Vienotība" – premjeru Valdi Dombrovski, Zaļo un Zemnieku savienība – Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Partiju apvienība "Par labu Latviju" premjera amatam virza Rīgas vicemēru Aināru Šleseru, bet Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK – EP deputātu Robertu Zīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!