Rīgas domes kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) deputāti netiksies ar Valsts valodas centra (VVC) inspektoriem, jo frakcija uzskata, ka nav likumīga pamata prasīt ievēlēto deputātu valodas prasmes pārbaudi.
PCTVL pārstāvis vicemērs Sergejs Dolgopolovs BNS informēja, ka frakcija sagatavos "pieklājīgu atbildi valodas centram, ka likumdošana neparedz šādu pocedūru".

Dolgopolovs arī norādīja, ka Valodas centrs strādājot Tautas partijas (TP) frakcijas vadītāja Edmunda Krastiņa un kompānijas, bet "precīzāk [TP vadītāja Andra] Šķēles un kompānijas pasūtījumā". "Krastiņš esot īsts "stukačs", viņš uzrakstīja sūdzību un viss sākās," klāstīja Dolgopolovs.

Jau vēstīts, ka VVC pārbaudi sācis, pamatojoties uz TP frakcijas lūgumu pārbaudīt sešu kreiso deputātu valodas prasmi.

Dolgopolovs pauda, ka deputātus pārbauda vēl pirms ievēlēšanas un viņi nevar kandidēt, ja viņu valodas prasme nav atbilstoša likuma prasībām. "Valodas centrs atzīst, ka nav nostrādājis pietiekami labi, un ķeras pie kļūdu labošanas," pieļāvis Dolgopolovs.

BNS jau ziņoja, ka VVC nosūtījis vēstuli PCTVL frakcijai, lūdzot noteikt konkrētu tikšanās laiku un vietu dažiem domes deputātiem valsts valodas zināšanu pārbaudei.

VVC nevarēja noteiktajā laikā - līdz 10.maijam - pārbaudīt sešu domnieku valodas zināšanas, jo viņi atsakās tikties ar centra inspektoriem un presē pavēstījuši, ka viņiem jau ir valodas atestācijas apliecības, tāpēc pārbaude nav nepieciešama. VVC lūdza Gundaru Bojāru palīdzēt pārbaudīt šo deputātu valodas zināšanas.

Rīgas mērs iepriekš atzina, ka deputātiem jāpilda likumi, bet viņus nevarēs ar varu piespiest tikties ar VVC un "policistu blakus nevarēs nolikt".

Ja deputāti nevēlēsies parādīt VVC darbiniekiem savas valodas zināšanas, Bojārs prasīšot vēl vienu domes Juridiskās nodaļas atzinumu, bet nepieciešamības gadījumā - arī Saeimas Juridiskā biroja atzinumu.

Sergeja Zaļetajeva, Genādija Kotova, Vladimira Buzajeva, Oļega Šipcova, Ivana Ivanova un Mihaila Gavrilova valodas prasmi pat viduvējā līmenī ļauj apšaubīt viņu presē sniegtās intervijas. Pārbaudīt viņu zināšanas centram lūdza Tautas partijas frakcija, jo uzskata, ka šo deputātu zināšanas ļauj apšaubīt vēlēšanu komisijai iesniegtos dokumentus par valodas prasmi un līdz ar to ievēlēšanas likumību.

Likums paredz, ka deputātam vai pašvaldības vadītājam valoda jāzina vismaz "3a" līmenī, kas ir gandrīz augstākā zināšanu pakāpe. Ja deputātu zināšanas neatbildīs likumā noteiktajām normām, centrs iesniegs dokumentus Centrālajai vēlēšanu komisijai, kurai būs jālemj par deputātu tālāko likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!