Foto: DELFI
Valsts valodas centrs sācis administratīvo lietvedību par tautas skaitīšanas bukletiem, jo informāciju, kuru saņems visi valsts iedzīvotāji, neesot bijis nepieciešams tulkot un sabiedrībā izplatīt arī krievu valodā, turklāt centrā saņemtas aptuveni 10 sūdzības, portālam "Delfi" sacīja Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

VVC saņēmis apmēram 10 sūdzības par krievu valodā izplatīto tautas skaitīšanas informāciju. Tāpēc par notikušo ierosināta administratīvā lietvedība. Sods par šādu pārkāpumu var izpausties rājiena veidā vai kā naudas sods no 25 līdz 200 latiem.

Kursītis skaidroja, ka informācija, kuru izplatīja tautas skaitīšanas veicēji - sabiedriskās domas pētniecības kompānija "GfK", ir vienkārša un stāsta par laiku, kad notiks tautas skaitīšana. Speciālists uzsver - tik vienkāršs teksts 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas būtu jāsaprot arī tiem, kuri valsts valodu joprojām zina vien minimālā līmenī. Izplatītajā tekstā norādīti arī tālruņa numuri, uz kuriem cilvēki var zvanīt, ja rakstīto nesaprot vai viņiem ir papildus jautājumi.

VVC speciālists uzsver – izplatot visiem Latvijas iedzīvotājiem tekstu divās valodās – latviešu un krievu – tiek diskriminētas citas minoritātes, jo Latvijā dzīvo arī, piemēram, poļi, lietuvieši un citi, kuri arī ir valsts pilsoņi. Tāpat Kursītis uzsver, ka krievu valoda nav Eiropas Savienības valoda, tāpēc vēl jo vairāk ir neskaidrs, kāpēc tā būtu jālieto, informējot par Latvijā gaidāmiem notikumiem.

Tautas skaitīšanas rīkotāji svešvalodās Latvijā dzīvojošos var informēt, izmantojot, piemēram, medijus – radio, televīziju vai citus plašsaziņas līdzekļus, uzskata VVC pārstāvis.

Kursītis norādīja, ka šinī gadījumā nav nozīmes vai informāciju izplatījusi privāta firma, kura nolīgta darba veikšanai vai valsts struktūra - Centrālā statistikas pārvalde (CSP)

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka deputāts Kārlis Šadurskis (V) vērsies VVC, lūdzot vērtēt iespējamos pārkāpumus CSP izplatītajā informācija, kurā par gaidāmo tautas skaitīšanu informēts gan latviešu, gan krievu valodā.

Tautas skaitīšana sāksies 1.martā, bet no 17.marta līdz 31.maijam tautas skaitītāji dosies aptaujāt cilvēkus dzīvesvietās. Pirms tam cilvēkiem ir iespēja pašiem "saskaitīties" internetā.

Šī būs pirmā tautas skaitīšana Latvijā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā un pirmā, kurā anketas būs pieejamas internetā. Tautas skaitīšanu veiks sabiedriskās domas pētniecības kompānija "GfK", kura ieguva valsts pasūtījumu par trīs miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!