Foto: F64
Pēc darbinieka saslimšanas Mārupes novadā pirmsskolas izglītības iestādē "Mārzemīte" noteikta karantīna un to uz divām nedēļām slēdz, portālam "Delfi" apstiprināja bērnudārza vadītāja Ilze Celma. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) portālam norādīja, ka šim darbiniekam nav bijis tiešs kontakts ar bērniem, tomēr centrs lēma par karantīnu.

Saslimušais darbinieks ir nevis no bērnudārza pedagogu loka, bet gan pieder iestādes tehniskajam personālam.

Ar Celmu sestdien telefoniski sazinājies SPKC epidemiologs un informējis, ka vienam no bērnudārza darbiniekam apstiprināta Covid-19 saslimšana. "Šim cilvēkam novēroti viegli simptomi. SPKC epidemiologs pieprasīja sagatavot informāciju par visiem bērniem un darbiniekiem, kas bija iestādē 1., 2., 3 aprīlī. Darbinieks pēdējoreiz darbā bija 1. aprīlī," stāsta pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja.

Viņa arī piebilst, ka bērnudārzs jau strādājis "dežūrrežīmā ar divām dežūrgrupām, pamatojoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un Mārupes novada domes rīkojumu, kas paredz darbu dežūrgrupās". Darbinieks ieradies darbā 1. aprīlī, lai veiktu nelielus iekrājušos darbiņus.

SPKC sniedzis bērnudārza vadībai norādījumus, kuri jāievēro, un kādi lēmumi jāpieņem. Proti, no 6. līdz 20. aprīlim "Mārzemīte" tiek slēgta, ir noteikta karantīna. Turklāt visiem bērniem un darbiniekiem, kuri 1.,2. un 3.aprīlī atradās "Mārzemītē", ir noteikta pašizolācija.

"Jānovēro sava veselība un jāievēro pašizolācija," paskaidro SPKC sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Arāja.

Pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Celma arī norāda, ka šajos trīs datumos bērnudārzu apmeklēja ļoti maz bērnu, vien tie audzēkņi, kuru vecākiem nebija citas iespējas, turklāt viņiem bija jāparakstās, ka nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem un nav divu nedēļu laikā atgriezušies no ārzemēs.

Bērnudārza vadītāja pārrunājusi šo situāciju ar Mārupes novada domi, kā arī detalizētu informāciju nosūtījusi visiem darbiniekiem un bērnu vecākiem. "Sazinājāmies "Whatsapp" grupā, vecāki bija ļoti saprotoši, sūtīja visiem laba vēlējumus un veselības vēlējumus. Arī es pati esmu pašizolācijā, turpināšu darbu attālināti. Galvenais, kas mums jādara,- jānovēro bērnu un mūsu veselības stāvoklis, un, ja parādās kāds izmaiņas, simptomi, jāsazinās ar ģimenes ārstu un tad jādodas nodot analīzes," stāsta Celma. Pedagogi, kas nav bijuši attiecīgajos datumos darbā, turpina strādāt ar bērniem attālināti.

"Ja viss būs kārtībā, tad 20. aprīlī veiksim dezinfekcijas pasākumus un 21. vērsim bērnudārzu vaļā," saka Celma.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī veikti 1300 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, un infekcija apstiprināta 24 cilvēkiem. Latvijā kopumā veikti 20680 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 533 personām.

36 pacienti stacionēti, tai skaitā 32 ar vidēju slimības gaitu, četri ar smagu slimības gaitu, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!