Foto: LETA
Pēc fotoradaru ieviešanas, par spīti negadījumiem uz ceļiem, kopumā ceļu satiksmes negadījumu skaits ir samazinājies, un tam par galveno iemeslu policija min tieši fotoradarus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Raidījumā norādīts, ka pēc cerīga statistikas uzlabojuma piecu gadu garumā negadījumu uzskaitē ar bojāgājušajiem 2014. gads uz Latvijas autoceļiem bijis gana traģisks - ar 105 bojāgājušajiem uz vienu miljonu iedzīvotājiem Latvija pēc šī rādītāja nonāca pēdējā vietā Eiropas Savienībā.

Šogad pirmajos septiņos mēnešos avārijās zaudēts par 14 dzīvībām mazāk nekā pērn, un Valsts policijā norāda, ka tas ir, pateicoties fotoradariem. Statistika rāda - gada pirmajā pusē ceļu posmos, kur uzstādīti fotoradari, negadījumu skaits samazinājies par 67%, teju uz pusi – arī cietušo skaits, bet bojāgājušo nav.

CSDD direktora vietnieks Ģirts Rorbaks norādījis, ka "samazinās to braucēju skaits, kuri krasi pārsniedz atļauto ātrumu, tāpēc krītas arī vidējais ātrums.

"Bīstamākie vadītāji šajās vietās vairs nepārsniedz ātrumu par 20, 30, 40 km/h. Protams, varoņi ir katrā tautā.. (..) Samazinās bojāgājušie, smagi ievainotie, bet nedaudz palielinās vieglie ievainojumi. Kāpēc? Tāpēc, ka visi smagie un vienkārši ievainotie pāriet mazāk bīstamo negadījumu skaitā," secina Rorbaks.

Par spīti statistikas uzlabojumam, Eiropas līmenī Latvija pēc bojāgājušo skaita uz ceļiem vēl joprojām atrodas lejasgalā, kamēr īpaši augstu tikuši kaimiņi igauņi. Valsts policijā cer, ka pēc iekšlietu ministrijas informatīvā ziņojuma valdībā tiks piešķirti līdzekļi pārvietojamajiem fotoradariem un netrafarētajiem policijas auto, kas varētu sekmēt straujāku situācijas uzlabojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!