Foto: F64
Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas izbraukuma sēde Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) otrdien ar deputātu lēmumu patraukta, jo biroja šefs Normunds Vilnītis izlēmis - sēdē nevarēs piedalīties biroja padomes locekļi, ko komisija jau iepriekš bija pieaicinājusi, portālam "Delfi" pastāstīja apakškomisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs (V). KNAB pārstāvji gan to noliedz, norādot - lielākā daļa padomes locekļu sēdē piedalījās.

Deputāts pastāstīja, ka jau janvāra beigās Vilnītim apakškomisijas vārdā nosūtījis aicinājumu sarīkot izbraukuma sēdi birojā, kurā piedalītos arī KNAB priekšnieks, viņa vietnieki un KNAB padome, kuras sastāvā ir arī biroja nodaļu vadītāji. No Vilnīša uz šo vēstuli saņemta atbilde ar lūgumu pārcelt sēdes datumu, taču nekādi iebildumi pret plānoto sarunu formātu neizskanēja.

Taču otrdienas rītā Loskutovs saņēmis Vilnīša sekretāres e-pastu, kurā norādīts - no KNAB puses sēdē piedalīsies tikai priekšnieks un viņa vietnieki. Loskutovs uz to atbildējis, ka sēdes laiks, darba kārtība un sastāvs ir jau iepriekš saskaņots, tāpēc komisija birojā ieradīsies jebkurā gadījumā.

KNAB telpās deputātus sagaidījis tikai Vilnītis ar vietniekiem, un biroja šefs paziņojis, ka uzskatījis KNAB padomes dalību sēdē par nelietderīgu un "no lietderības apsvērumiem atteicās sasaukt nodaļu vadītājus", stāstīja Loskutovs. To izdzirduši, desmit no 12 komisijas locekļiem nobalsojuši par sēdes pārcelšanu, informēja deputāts.

Loskutovs atzina, ka esot šokēts par šādu Vilnīša attieksmi, jo deputāti paši izlemj, ko aicināt uz komisiju sēdēm, arī Vilnītim otrdien skaidrots, ka lēmums par to, kas piedalīsies vai nepiedalīsies komisijas sēdē, nav viņa kompetencē. Loskutovs norādīja, ka arī komisijas darbinieki neesot varējuši atminēties gadījumu, kad būtu noticis kas līdzīgs, proti - kādas iestādes vadītājs liegtu darbiniekiem atsaukties uz deputātu aicinājumu piedalīties komisijas sēdē.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga portālam "Delfi" norādīja, ka sēdē bijis plānots prezentēt biroja pērnā gada 2.pusgada darba rezultātus un šā gada prioritātes. Vilnītis, uzskatot, ka viņa vietnieki ir pietiekami kompetenti, lai atbildētu par jomām, kuru darbu koordinē un kontrolē, neesot uzskatījis par lietderīgu citu KNAB darbinieku dalību Saeimas apakškomisijas sēdē.

Karlsberga gan portālam "Delfi" uzsvēra, ka Saeimas apakškomisijas sēdes laikā zālē sākotnēji bija septiņi biroja padomes locekļi un vēlāk tiem pievienojās vēl trīs, līdz ar to zālē bija 10 no 13 biroja padomes locekļiem, bet to sēdes vadītājs Loskutovs neuzskatīja par iemeslu, lai turpinātu sēdi, un rosināja balsot par tās pārcelšanu. KNAB pārstāve portālam "Delfi" stāstīja, ka citi deputāti rosināja ļaut KNAB vadītājam un vietniekiem prezentēt sēdes kārtībā paredzēto jautājumu, "jo viņi taču ir gatavojušies".

"KNAB priekšnieks vairākkārtēji jautāja sēdes vadītājam, kāda jautājuma apspriešanai būtu nepieciešama biroja padomes locekļu klātbūtne, uz ko sēdes vadītājs atbildēja, ka darba rezultātu prezentēšanai. Uz ko KNAB priekšnieks atzīmēja, ka uzskata, ka viņa vietnieki ir pietiekami kompetenti, lai prezentētu savu jomu rezultātus," skaidroja Karlsberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!